» Organizatia Mondiala a Sanatatii este in continuare ingrijorata de gradul de raspandire a virusului porcin si mai putin de agresivitatea acestuia. In Romania, Ministerul Sanatatii continua distribuirea catre populatie a pliantelor informative
pentru preventia imbolnavirilor.
Organizatia mondiala a sanatatii (OMS) sustine ca nu sunt date privind agresivitatea noului virus gripal AH1N1. "Nu putem spune mare lucru in aceasta privinta. Sa nu se confunde nivelurile de alerta cu severitatea infectiei", a declarat dr. Victor Olsavsky, reprezentantul OMS in Romania. Nivelul de alerta al bolii este legat de raspandirea infectiei, iar severitatea – de gradul de complicatii si mortalitate. Pana in acest moment, gradul de severitate a infectiei cu virusul AH1N1 nu este prea mare. "Din datele OMS reiese ca, pana in acest moment, rata de mortalitate in Mexic este cuprinsa intre 1,4 si 1,5%", a mai spus expertul OMS. Ingrijorarea cea mai mare este axata pe gradul de raspandire, care ar putea determina o pandemie. Acest lucru a preocupat si Ministerul Sanatatii din Romania, care a transmis catre populatie o serie de masuri pentru a reduce eventualele imbolnaviri.
Astfel, specialistii spun ca noul virus gripal se transmite de la om la om, in acelasi mod ca si virusul gripei sezoniere, prin picaturi de saliva sau secretii nazale, raspandite de o persoana infectata care tuseste sau stranuta. De asemenea, se mai poate transmite si prin atingerea unor obiecte contaminate cu picaturile sau secretiile din nasul sau gatul unui bolnav. Transmiterea in acest caz se face prin contactul mainilor nespalate cu nasul sau cu gura. Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carnea de porc manipulate si prelucrate termic. O masura importanta este respectarea regulilor de igiena alimentara corespunzatoare la prepararea alimentelor, precum si spalarea cu sapun a mainilor, suprafetelor si a echipamentelor folosite dupa manipularea carnii crude. Simptomele infectiei cu AH1N1 sunt asemanatoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febra, tuse seaca, secretii nazale apoase, alterarea starii generale de sanatate a organismului, dureri musculare, dureri de cap.
In cazul in care se prezinta simptome, se recomanda prezenta imediata la medicul de familie. De asemenea, trebuie pastrata distanta fata de celelalte persoane, pentru a nu le transmite boala. Este de preferat sa folositi o masca chirurgicala pe fata, acoperind in acelasi timp si gura, si nasul. Puteti folosi produsele de curatare a mainilor pe baza de alcool, care pot fi de asemenea eficiente. Medicii recomanda ca tratamentul sa nu fie autoadministrat, pentru a evita rezistenta virusului la antiviralele specifice, si sa nu se administreze sub nici o forma antibiotic, deoarece acesta actioneaza numai asupra bacteriei, si nu asupra virusului.
» Focare noi
OMS a deschis ieri Adunarea anuala a celor 193 de state membre in contextul exceptional al amenintarii unei pandemii de gripa porcina. Oficial, boala afecteaza aproape 8.900 de persoane din 40 de tari, iar aparitia unui nou focar autonom in Japonia ingrijoreaza OMS. Potrivit criteriilor OMS, situatia din Japonia, daca se confirma, ar putea justifica declansarea unui nivel maxim de alerta si aparitia primei pandemii gripale din secolul XXI. Guvernul japonez a anuntat ieri 129 de cazuri de gripa porcina, iar scolile din zonele afectate au fost inchise. Numarul de persoane infectate cu virusul AH1N1 a crescut rapid in prefecturile Osaka si Hyogo dupa anuntul imbolnavirii unui elev de 17 ani in oraflsul Kobe. Autoritatile nipone au atras atentia ca sute de persoane ar putea fi infectate deja, epidemia raspandindu-se rapid in zonele dens populate.
» Nivelul de alerta al bolii este legat de raspandirea infectiei, iar severitatea – de gradul de complicatii si mortalitate.