12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăGDPRViroza respiratorie, boala începutului de şcoală

Viroza respiratorie, boala începutului de şcoală

Una dintre acestea este viroza respiratorie sau răceala, aşa cum o mai ştim din popor, şi care este una dintre cele mai frecvente infecţii virale ale copilului, având un potenţial grav, uneori chiar fatal dacă nu este tratată corect şi la timp. Viroza respiratorie este o infecţie a tractului respirator superior, deoarece multe dintre simptome sunt localizate în principal la nivelul nasului şi gâtului. Doar în cazul complicaţiilor, infecţia coboară spre bronhii şi plămâni, provocând bronşite, pneumonii şi atacuri de astm în cazul copiilor suferinzi de această boală.

Nu administraţi antibiotice!

Dacă copilul are dureri de gât sau manifestă înroşirea acestuia (fără acumularea de puroi), are dureri de cap, febră (peste 38 grade Celsius), i se înfundă nasul şi are scurgeri apoase de secreţii nazale, strănută, tuşeşte şi respiră dificil, atunci cel mai probabil suferă de viroză respiratorie. Aceste simptome apar de obicei la 2-3 zile de la infecţie şi durează între 2 şi 14 zile, peste două treimi din bolnavi vindecându-se cel mult într-o săptămână. Alte simptome tipice la copii includ scăderea apetitului, o stare generală de rău şi dureri musculare. Atenţie! Antiobioticile nu funcţionează în cazul viruşilor şi administrarea lor reprezintă o greşeală de tratament.

Igiena mâinilor, extrem de importantă

De cele mai multe ori virozele respiratorii se transmit de la un copil la altul atunci când mâinile copilului vin în contact cu secreţiile nazale de la o persoana infectată, de aceea o bună igienă a mâinilor reprezintă cea mai potrivită metodă de prevenţie. Aceste secreţii conţin viruşi, iar în cazul în care copiii îşi ating gura, nasul sau ochii, viruşii pătrund şi produc infecţia. Mai rar copii dobândesc o viroză atunci când respiră aer care conţine picături de salivă de la o persoană care a tuşit sau a strănutat, deşi persoana este infectată.

Echinaceea şi usturoiul, bune pentru prevenţie

Cea mai bună metodă de prevenire a acestei boli la copii o reprezintă igiena, astfel că un copil – fie el sănătos sau bolnav – trebuie să se spele pe mâini frecvent şi datorită reflexului pe care îl au general mulţi copii, acela de a duce mâinile la gură, la nas sau la ochi. Alte metode de prevenţie includ administrarea de echinaceea, probabil cel mai utilizat stimulent imunitar din lume, usturoi şi băi fierbinţi. Administrată timp de 2-3 săptămâni, câte o linguriţă de 2-3 ori pe zi, tinctura de echinaceea sau alte produse pe bază de echinaceea stimulează celulele sistemului imunitar să devină mai active. Usturoiul reprezintă de asemenea una dintre soluţiile naturiste cele mai eficiente în stimularea imunităţii şi care are o acţiune directă anti-virală. În perioada de toamnă-iarnă se pot consuma 2-3 căţei de usturoi pe parcursul unei zile, de preferat întregi, înghiţiţi la fel ca o pastilă. Băile hipertermice (fierbinţi) pot fi şi ele de ajutor în întărirea sistemului imunitar. Se face o baie a întregului corp timp de 10-15 minute, după care corpul se şterge energic cu un prosop şi apoi se îmbracă haine călduroase. Băile fierbinţi sunt contraindicate odată ce boala s-a instalat.

Ceaiurile, sucul de lămâie şi inhalaţiile, prieteni de nădejde

Chiar dacă tratamentul medicamentos a evoluat de-a lungul vremii şi este din ce în ce mai eficient în tratarea simptomelor virozelor respiratorii şi în stimularea imunităţii organismului, este recomandat să folosiţi alternativ sau în paralel şi tratamentul naturist, datorită multiplelor beneficii pe care le are pentru sănătatea celui mic. În faza incipientă a virozelor respiratorii se recomandă folosirea următoarelor remedii care pot ajuta în mod considerabil la ameliorarea bolii. Plantele picante care au un puternic efect antiseptic, ajută la eradicarea focarelor de infecţie, mai ales în zona gâtului şi al nasului. Ceaiul din scorţişoară, cuişoare, piper, anason şi fenicul este o opţiune excelentă. Se lasă la infuzat 15 minute şi se bea cu miere, până la patru căni pe zi. Sucul de lămâie are un puternic efect imunostimulent, reduce accesele de febră, combate durerile de cap, înviorează organismul şi psihicul. Într-un litru de apă se pun 2-3 lămâi cu tot cu coajă tăiate în felii foarte subţiri şi se lasă circa 1-2 ore la macerat la temperatura camerei. Se adaugă miere de albine şi se bea pe stomacul gol. Cataplasmele cu muştar – două linguri de seminţe de muştar şi două linguri de seminţe de in date prin râşniţa electrică de cafea, amestecate cu apă pănă se formează o pastă, puse în tifon şi apoi aplicate pe piept, reprezintă o alta metodă eficientă în cazul combaterii virozelor respiratorii. Totuşi acest tratament este contraindicat copiilor care au pielea sensibilă.

Odată ce boala s-a instalat, tinctura de soc, lichenul de piatră, ceaiul de măghiran, inhalaţiile sau cataplasmele cu hrean sunt adevăraţi aliaţi în lupta cu viruşii. Ceaiul de măghiran are un puternic efect sudorific, relaxant şi uşor euforizant, eliminând frisoanele şi durerile musculare. Inhalaţiile ajută şi ele. Se spală coaja unui cartof, se taie mărunt şi se pune într-un litru de apă clocotită, se mai adaugă patru picături de ulei volatil de mentă şi două picături de ulei volatil de cimbru. Se pune un prosop deasupra vasului în care se află apa şi se inspiră pe nas aburii emanaţi, vreme de 5 minute.

5 RECOMANDĂRI PENTRU COPII BOLNAVI

Repaos fizic la domiciliu
Ceaiuri fierbinţi de muşeţel sau salvie combinate cu miere de albine
Ceai de ghimbir cu suc de lămâie
Comprese calde aplicate pe gât
O ceapă tăiată felii se pune noaptea pe noptieră de lângă patul copilului

Cele mai citite

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

ANAT vrea un secretar de stat cu experiență în industria turismului

Reprezentanții Asociației avertizează că numirea cuiva din afara industriei, riscă să compromită direcția strategică a turismului Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT)...

Fondurile de acțiuni au atins 125.000 de investitori. Creștere spectaculoasă de 72,5% în 11 luni

La finalul lunii noiembrie 2024, fondurile deschise de acțiuni au înregistrat 125.005 investitori, cu 72,5% mai mulți față de începutul anului. Creșterea echivalează cu 52.536...
Ultima oră
Pe aceeași temă