Un studiu condus de Dipak K. Das, directorul departamentului de cardiologie din cadrul Universităţii din Connecticut, Statele Unite, aduce prima dovada stiintifica in sprijinul afirmatiei ca usturoiul proaspat zdrobit are o actiune benefica inimii mai puternica decat usturoiul uscat, praf sau granulat. Rezultatele studiului vor fi publicate la 12 august in revista “Journal of Agricultural and Food Chemistry”.
De asemenea, cercetatorii americani contrazic o convingere impartasita de multa lume – anume, ca cea mai mare parte a insusirilor medicinale ale usturoiului se datoreaza marii varietati de antioxidanti pe care il contine. Se pare ca efectele benefice pentru inima ale usturoiului sunt datorate hidrogenului sulfurat, o substanta care se formeaza dupa ce usturoiul este maruntit sau zdrobit, si care relaxeaza vasele de sange.
Autorii studiului au descris reactia chimica in urma careia apare hidrogenul sulfurat dupa ce usturoiul proaspat este zdrobit. Hidrogenul sulfurat este mai cunoscut ca substanta care confera oualor clocite mirosul lor caracteristic, dar este si un mesager chimic in corpul uman, un mesager care relaxeaza vasele sanguine, prin care poate trece astfel mai mult sange. Usturoiul uscat si cel gatit isi pierde aceasta capacitate de agenera hidrogen sulfurat.
Cercetatorii au administrat usturoi proaspat zdrobit unor sobolani si usturoi uscat altor sobolani. Tuturor animalelor de laborator li s-au provocat atacuri de cord, dupa care s-a urmarit modul in care li se reface inima. La toate animalele, usturoiul a ajutat la reducerea efectelor provocate de lipsa de oxigen, dar in cazul animalelor hranite cu usturoi proaspat zdrobit s-a constatat un efect semnificativ mai puternic in ceea ce priveste restaurarea unui flux sanguin de calitate in aorta si cresterea presiunii in ventriculul stang al inimii.