Centrul Stomatologic Universitar a fost reabilitat şi dotat de Consiliul Judeţean şi de Universitatea Lucian Blaga.
Adulţii şi copiii din Sibiu şi din judeţul Sibiu îşi pot trata urgenţele dentare gratuit în Centrul Stomatologic Universitar Sibiu, care a fost deschis săptămâna trecută după ce a fost complet reabilitat printr-o investiţie a Consiliului Judeţean Sibiu şi dotat cu aparatură de către Universitatea Lucian Blaga Sibiu.
Un bloc operator cu terapie intensivă a fost amenajat, iar medicii vor asigura permanent două linii de gardă pentru a rezolva urgenţele dentare şi cele de chirurgice maxilo-facială.
Este o premieră pentru Sibiu după ani în care aceste servicii au lipsit.
Copiii, prin intermediul unei finanţări asigurate de partenerii proiectului, pot beneficia nu doar de tratarea urgenţelor gratuit, ci şi de tratamente de prevenţie. Pensionarii cu situaţii speciale pot primi, la costuri foarte mici sau chiar gratuit, proteze sau implanturi.
Centrul stomatologic are, în premieră, şi un bloc operator. Centrul este situat pe strada Bâlea.
„Serviciul funcţionează 24 de ore din 24, intrarea este atât prin stradă cât şi prin curte, sunt două linii de gardă, atât pentru patologia medicinei dentare cât şi pentru patologia de traumatisme, accidente, infecţii. Această clinică are în permanenţă personal specializat, avem şi contracte, de exemplu, cu Clinica de Pediatrie din Sibiu, care nu are permanenţă nici în medicina dentară, nici în chirurgia maxilofacială”, spune conf. univ. dr. Mihaela Cernuşcă-Miţariu.
Toate urgenţele, patologiile traumatice, accidentele, agresiunile sunt gratuite pentru pacienţi. Ele vor fi decontate din bugetul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, iar cheltuielile sunt decontate prin Spitalul Judeţean.
Prevenţia intervenţiilor la copii, care nu este asigurată prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în acest moment, va fi finanaţată de partenerii acestui proiect, astfel încât copiii vor beneficia de gratuitate, în vreme ce vârstnicii şi pensionarii pot intra pe anumite studii şi pot obţine anumite proteze.
„Pentru un pensionar, serviciul este gratuit, dacă are o patologie de urgenţă. Dacă îşi doreşte o proteză totală, se adresează Departamentului de Proteze Totale, care prin partenerii noştri pot realiza la costurile minime sau gratuit aceste servicii. Şi pensionarii au ocazia să primească lucrări şi reabilitări implantoprotetice, dacă echipa de specialişti decide că este real un caz social, că nu poate beneficia de un alt serviciu care să îi redea demnitatea. Foarte mulţi dintre ei, din cauza impactului economic, nu îşi pot permite nici cele mai simple tratamente stomatologice”, spune dr. Miţariu.
Reabilitări complexe
Valoarea investiţiei de amenajare şi renovare a Centrul Stomatologic Universitar s-a cifrat la aproximativ 670.000 lei, sumă alocată din bugetul Consiliului Judeţean Sibiu, care a dat clădirea în folosinţă gratuită Universităţii „Lucian Blaga”, respectiv Facultăţii de Medicină, pentru o perioadă de 5 ani.
În schimb, Universitatea „Lucian Blaga” a dotat cabinetele cu aparatură medicală performantă. În acest fel, valoarea investitiţiei s-a dublat, practic. Amenajarea blocului operator, tapetarea pereţilor şi acoperirea tuturor pardoselilor cu un linoleum special, înlocuirea conductelor de apă, canalizare, refacerea instalaţiilor, hidroizolaţia clădirii, sunt parte din lucrările executate.
„Felicit pe toţi cei care au conlucrat la realizarea acestui obiectiv medical, care este noua Policlinică Stomatologică din judeţul Sibiu. Cu certitudine, acest centru este o unitate medicală de care judeţul Sibiu avea nevoie pentru a creşte nivelul de sănătate medico-dentară a cetăţenilor din judeţ, care nu îşi permit tratamente la un medic privat, precum şi pentru a îmbunătăţi pregătirea medicală şi cercetarea din cadrul Universităţii «Lucian Blaga». Pe acest model de colaborare dorim să continuăm să amenajăm secţiile spitalului, astfel încât cetăţenii să beneficieze de asistenţă medicală de calitate”, a declarat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.
„Studenţii medicinişti vor învăţa şi ei în această clinică. „Universitatea „Lucian Blaga”, prin Facultatea de Medicină şi partenerii noştri, aduce în cadrul programului „Îmbunătăţirea calităţii vieţii prin tehnici inovative şi moderne”, aceste indispensabile dotări. Suntem pregătiţi ca tot printr-un sistem integrat să facem demersuri pentru accesarea mai multor fonduri pentru beneficiul pacientului”, a mai spus dr. Miţariu.