În 2011, autorităţile locale au investit peste 105 milioane de lei, până la sfârşitul lunii mai, pentru sistemul sanitar, se arată în raportul Ministerului Sănătăţii despre contribuţia financiară a autorităţilor locale.
În 2008, la nivel naţional, consiliile judeţene şi primăriile au alocat pentru investiţiile din unităţile sanitare prevederi bugetare în valoare de 53,6 milioane de lei. În anul 2009, suma creşte la 99 milioane de lei, pentru ca în anul 2010 aceasta să îşi majoreze valoarea de peste 5 ori, ajungând la 290,7 milioane de lei. Anul acesta, autorităţile locale au prevăzut pentru cheltuielile cu spitalele pe care le administrează suma de 344, 4 milioane de lei.
Dacă, în 2008, media naţională a sumelor investite pe locuitor prevăzută de autorităţile locale era de doar 3,2 lei, în 2011, la un an după descentralizare, media de investiţii pe locuitor este 16,1 lei.
În anul 2010, consiliile locale şi primăriile din judeţele Olt, Vrancea, Botoşani, Buzău, Dâmboviţa, Teleorman, Ialomiţa, Gorj, Caraş Severin, Tulcea, Călăraşi, Brăila, Vâlcea, Giurgiu au repartizat cele mai puţine fonduri pentru unităţile sanitare pe care le administrează. În acelaşi an, la polul opus s-au aflat autorităţile din Bucureşti, Cluj, Ilfov, Prahova, Braşov, Covasna, Hunedoara, Timiş, Mureş, Maramureş.
Judeţele Olt şi Vrancea – alocare o în 2010. Cel mai mult au investit autorităţile locale din Bucureşti- investiţia 129,7 milioane lei.
Autorităţile locale nu au înţeles rostul descentralizării spitalelor, a subliniat ministrul.