Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat importanţa implicării autorităţilor locale în reforma spitalelor şi valoarea cardului de sănătate pentru cetăţeni, în cadrul unei conferinţe susţinute astăzi.
„De 20 de ani, au fost aproape 20 de ministri ai sanatatii, fiecare cu reforma lui. Sunt probleme în continuare în sistemul de sănătate, nu avem sistemul sanitar pe care îl merităm.
Sistemul sanitar are nevoie de schimbări. Este nevoie de implicarea autorităţilor locale, la un an de la descentralizarea spitalelor. Există două judeţe- Olt şi Vrancea- unde nici o autoritate locală nu s-a implicat cu nici un leu în spitalele din teritoriul lor.
În alte 10 judeţe, s-au investit 1000 lei pentru spitale.
Anul viitor, sper ca tema sănătăţii,a unei strategii pentru o funcţie de conducere pentru ce ănseamnă dezvoltarea infrastructurii spitalelor”, a arătat Cseke Attila.
„Una din problemele medicilor de familie este legată de faptul că autorităţile locale au crescut, de 50-60 de ori, nivelul chiriei unde îşi desfăşoară activitatea medicii de familie. Autorităţile locale nu trebuie să facă comerţ cu domeniul sănătăţii.
O altă măsură importantă este legată de o strategie personală: reguli. Fără reguli în sistemul sanitar, şansa ca sistemul nostru sanitar să se ridice la cel din Occident nu există”, a spus ministrul Sănătăţii.
Cseke Attila a vorbit despre o nouă regulă: „o clasificare a spitalelor, introducerea unei finanţări bazate pe clasificare. Nu mi se pare corect ca Spitalul de Urgenţă Cluj sau Iaşi să aibă pe 2010 o finanţare contractată de 69% din capacitate.
Spitalele judeţene din Iaşi sau Constanţa vor avea o finanţare cu 20% mai mare anul viitor.
Dacă vor mai exista probleme de finanţare a spitalelor, va fi problemă de management, iar managerii se pot aştepta la o hîrtie din partea ministerului.
De la clasa a III-a, adică de la spitalele de urgenţă, va exista o finanţare în plus”.
Ministrul Sănătăţii a adus în discuţie pachetul de bază pentru spitale şi o introducere de asigurări private, care să le dea posibilitatea accesării celor care doresc un serviciu mai bun de sănătate decît cel de bază pus la dispoziţie de minister, preecum şi informatizarea sistemului.
Şi pe cardul de sănătate au tot existat dezbateri: de ce acum? Pentru că până acum nu s-a făcut. Trebuie să lucrăm şi la mentalitatea societăţii, în Occident, cea mia importantă contribuţie pentru cetăţean este cea la sănătate.
Cardul de sănătate este punctul-cheie al unui asemenea sistem. Este o eliminare a birocraţiei, iar fraudele vor fi reduse”, a subliniat ministrul Sănătăţii.