Deşi este prezentată ca un tratament miraculos, substanţa nu doar că nu opreşte boala, ci o grăbeşte, potrivit specialiştilor.
Un produs banal – bicarbonatul de sodiu – folosit la prepararea micilor şi împotriva acidităţii ridicate din stomac, este prezentat în ultimii ani pe tot mai multe site-uri, dintre care unele cu profil medical, ca o soluţie miraculoasă pentru tratarea cancerului.
Deşi nu există studii concludente în acest sens, tratamentul este promovat prin intermediul Internetului ca o metodă alternativă la dureroasa chimioterapie şi medicamentele clasice. Totuşi, autorităţi specializate din SUA şi Olanda avertizează că efectele bicarbonatului de sodiu, în cazul unui bolnav de cancer, pot fi fatale.
Promovat de media românească
Ideea acestui tratament a pornit de la un doctor oncolog italian, Tullio Simoncini, care a susţinut că, de fapt, toate formele cunoscute de cancer sunt cauzate de apariţia în organismul uman a unei ciuperci, candida albicans. “La această concluzie s-a ajuns în urma unor ani de cercetări ştiinţifice şi clinice, în urma unor comparaţii şi experimente cu bolnavii trataţi de această maladie gravă”, se arată pe unul dintre site-urile româneşti care promovează conceptul, terapiinaturiste.ro.
Citeşte şi: Ce înseamnă cu adevărat o alimentaţie sănătoasă? Medicii clarifică miturile frecvente din nutriţie
Ideea a prins repede în toată lumea, iar în România a fost mediatizată chiar şi de publicaţii financiare, la pagina de fapt divers. “Iniţial, doctorul Simoncini a făcut conexiunea între infecţiile fungice şi extinderea cancerului. Acesta a realizat faptul că atunci când o tumoare a fost spălată cu bicarbonat de sodiu (care este anti-micotic) aceasta s-a micşorat, iar apoi, în decurs de câteva zile, a dispărut complet”, scrie portalul financiarul.ro.
Substanţa este administrată fie oral, fie intravenos, fie într-o arteră care aprovizionează tumoarea cu sânge. Uneori, a fost administrată şi direct în plămâni, prin trahee, în cazul cancerului care a afectat aceste organe.
“În jur de opt milioane de oameni mor de cancer în fiecare an pe plan global şi se preconizează că până în anul 2030 cifra va ajunge la 12 milioane de decese anual. Pentru a stopa această creştere, Simoncini prezintă pe site-ul său cazurile multor pacienţi pe care i-a ajutat să se vindece. Cei mai mulţi au renunţat la chimioterapie sau operaţii dureroase şi au urmat tratamentul deloc dureros şi invaziv al italianului, iar după câteva luni, rezultatele analizelor s-au schimbat în bine.Experimentele medicului Tullio Simoncini arată că 99% din cazurile de cancer la sân, spre exemplu, se pot vindeca în doar şase zile, folosind doar un cateter care spală tumoarea cu soluţie de bicarbonat de sodiu”, afirmă şi o revistă specializată pe tratamente naturiste, cu succes la publicul dispus să încerce căi de vindecare alternative, Taifasuri.
Citeşte şi: Cum influenţează cafeaua sănătatea: Opt mituri pe care medicii le demontează
Condamnat pentru escrocherie
Studii medicale din SUA şi Olanda arată însă că admnistrarea bicarbonatului de sodiu la un bolnav de cancer poate avea efecte mai degrabă nocive decât vindecătoare. De altfel, dezbaterile pe această temă au pornit în Olanda după ce în 2007 o femeie de 50 de ani ce suferea de cancer la sân a fost adusă de urgenţă la spital, în Amsterdam, şi a murit după câteva zile. “S-a dovedit că Simoncini o tratase cu injecţii şi infuzii de bicarbonat de sodiu.O investigaţie a procurorilor şi a Inspectoratorul Olandez de Sănătate a fost deschisă în acest caz”, se arată în articolul “Aveţi grijă la tratamentul Simoncini împotriva cancerului”, scris de doctorul nefrolog Rob Koene, profesor olandez de la Universitatea din Nijmegen.
Ulterior, clinica unde aveau loc tratamentele a oprit procedurile, după ce s-a găsit o legătură directă între moartea femeii şi bicarbonatul de sodiu. Inspectoratul Olandez de Sănătate a emis un avertisment public în care arată că “infuzia de bicarbonat de sodiu la pacienţii vulnerabili este periculoasă şi ineficientă. Mai mult, prezintă riscuri pentru pacienţii cu tensiune arterială, boli de plămâni, inimă sau rinichi şi pacienţii cu cancer. Echilibrul corpului poate fi complet deranjat dacă se administrează cantităţi mari, ceea ce în cazul pacienţilor grav bolnavi poate duce la distrugerea organelor”.
Jurnaliştii olandezi au aflat că doctorul Tullio Simoncini nu mai avea drept de practică în Italia. “În anul 2003 i-a fost ridicat dreptul de a mai profesa, iar în 2006 a fost condamnat de un judecător italian pentru omor din culpă şi moarte ilicita si escrocherie. Dr. Simoncini susţine că toate tumorile conţin ciuperci. Dar aceste ciuperci nu au fost găsite la biopsie.
Animalele de laborator au fost expuse la candida albicans şi nu au fost găsite dovezi credibile că această expunere ar cauza cancer. Nu există nici o dovadă că bicarbonatul de sodiu poate trata infecţiile fungice”, explică şi un grup de doctori români care profesează în ţara noastră şi în SUA şi care au creat împreună pagina de Facebook Suplimentele Pro sau contra?
Complicaţii fatale
Iar potrivit Societăţii Americane de Luptă împotriva Cancerului (American Cancer Society – ACS) când cercetătorii au scos ţesutul bolnav din animale de laborator infectate, dacă teoria ciupercilor ar fi fost adevărată, ar fi trebuit să poată fi recoltaţi germeni şi apoi cultivaţi în condiţii controlate. “Nu există nici un studiu în publicaţiile ştiinţifice care să demonstreze că s-au găsit candida albicans şi cancer la animalele experimentale”, susţin reprezentanţii ACS.
În fine, acelaşi doctor Rob Koene atrage atenţia asupra pericolelor aduse de această terapie: “Simoncini susţine că tumoarea va scădea şi implicat va dispărea complet la jumătate dintre pacienţii astfel trataţi. Dar nu oferă nici o dovadă şi nu a publicat niciodată date ştiinţifice. Dar soluţia concentrată pe care el o administrează într-o perioadă scurtă de timp strică echilibrul mineral şi duce la complicaţii chiar fatale”.
România, pe locul 10 în Europa
Numărul românilor diagnosticaţi cu diverse forme de cancer a crescut abrupt în 2012, cu 78.000 de noi cazuri comparativ cu anul anterior, relevă un studiu al Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Statistica plasează România pe locul 10 în Europa, din acest punct de vedere. Cele mai frecvente tipuri de cancer din ţara noastră sunt cancerul de sân (8.900 de cazuri), cancerul de plămâni (peste 11.000) şi cancerul de colon (peste 10.000 de cazuri). Cei mai mulţi bolnavi au fost bărbaţi – 43.000 de persoane.