25.7 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăGDPRUn fost consilier american propune reteaua de microblogging Twitter la Premiul Nobel...

Un fost consilier american propune reteaua de microblogging Twitter la Premiul Nobel pentru pace

Mark Pfeifle, fost consilier pe probleme de securitate in cadrul administratiei americane in perioada 2007-2009, apreciaza, intr-un editorial publicat in Christian Science Monitor, ca serviciul de microblogging Twitter si creatorii sai ar trebui sa fie nominalizati la premiul Nobel pentru pace, potrivit Mediafax.
In editorialul scris pentru Christian Science Monitor, Mark Pfeifle a apreciat ca Twitter ar trebui sa castige Premiul Nobel pentru pace pentru rolul pe care l-a avut in recentele revolte civile din Iran. Mark Pfeifle, care i-a fost consilier lui George W Bush, a sugerat ca reteaua de microblogging ar trebui sa primeasca premiul pentru promovarea "fraternitatii intre natiuni" si "sustinerea promovarii pacii".
Premiul Nobel pentru pace a mai fost castigat de personalitati precum Maica Teresa, Martin Luther King Jr, Dalai Lama si fostul vicepresedinte american Al Gore, in 2007.
Pfeifle a apreciat ca Twitter a fost extrem de util pentru aflarea de informatii despre criza din Iran dupa rezultatele contestate ale alegerilor prezidentiale care au avut loc luna trecuta, conflictul in derulare fiin in continuare relatat prin intermediul serviciului de microblogging de mii de utilizatori din interiorul si exteriorul Iranului. In momentele de varf, Twitter a transmis circa 220.000 de mesaje din Iran pe ora.
"Atunci cand jurnalistii media traditionale au fost obligati sa paraseasca tara, Twitter a devenit fereastra prin care lumea a putut vedea sperantele, eroismul si oroarea iranienilor. A devenit redactie, reporter si producator. Si, pentru toate astea, Twitter si creatorii lui merita sa fie luati in considerare pentru Premiul Nobel pentru pace", a scris Pfeifle, in editorialul sau din Christian Science Monitor.
Fostul consilier pe probleme de securitate a mai spus ca, asa cum "Neda Agha-Soltan a devenit vocea miscarii iraniene, Twitter s-a transformat in megafon" al acesteia. El a mentionat pentru prima oara ideea acordarii Nobelului pentru pace retelei Twitter saptamana trecuta, intr-un interviu pentru Fox News.
"Twitter a fost criticat si categorisit ca pierdere de timp, o metoda prin care oamenii isi informeaza prietenii despre derularea vietii lor in mesaje de 140 de caractere. In ultima luna, cele 140 de caractere au fost suficiente pentru a aduce lumina asupra opozitiei iraniene si au ridicat Twitter la nivelul de agent al schimbarii. Chiar si guvernul iranian a fost obligat sa utilizeze acest instrument in incercarea sa de a ramane la putere", a precizat Pfeifle.
In cadrul editorialului sau, fostul consilier american pe probleme de securitate a avut cuvinte de apreciere si pentru celelalte retele de socializare, cum ar fi Facebook, in cadrul careia candidatul prezidential Hossein Mousavi a adunat peste 100.000 de sustinatori, YouTube, unde iranienii au publicat peste 3.000 de videoclipuri, sau blogurile, unde s-au scris peste 2,2 milioane de posturi despre revoltele din Iran.
Procesul de selectare a laureatilor Premiului Nobel pentru Pace a fost extrem de criticat de-a lungul celor 100 de ani a istoriei distinctiei, in special ca urmare a unor omisiuni notabile, inclusiv a lui Mahatma Ghandi, care nu a luat niciodata trofeul.
Castigatorii sunt selectati de Comitetului Nobel, numit de Parlamentul norvegian. Premiul este decernat anual la Oslo, in prezenta regelui, pe 10 decembrie, zi in care se comemoreaza decesul lui Alfred Nobel.
Castigatorul de anul trecut a fost fostul presedinte finlandez si diplomat ONU, Martti Ahtisaari, care a actionat ca trimis special al ONU in disputa Kosovo-Serbia.
La Premiul Nobel pentru pace pe 2009, care se va acorda pe 9 octombrie, sunt nominalizati si presedintii american Barack Obama si francez Nicolas Sarkozy, precum si fosta ostatica franco-columbiana Ingrid Betancourt si disidentul chinez Hu Jia. De altfel, anul acesta, la Institutul Nobel din Oslo au fost inregistrate 205 de candidaturi, dintre care 33 de organizatii, pentru Nobelul pentru pace.
Fiecare premiu Nobel are o valoare de 10 milioane de coroane suedeze (904.500 de euro), suma ce trebuie impartita in mod egal in cazul in care distinctia este decernata mai multor candidati.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă susține dezvoltarea mediului rural prin atragerea de investiții

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine că mediul rural este în continuare plin de oportunităţi şi orice localitate poate să se dezvolte, cu condiţia să...

Nicolae Ciucă își lansează cartea „În slujba țării”. „O să mă vedeți așa cum sunt“

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, își va lansa duminică, la ora 14:00, cartea intitulată „În slujba țării”, în localitate Cetate, din județul Dolj, aproape de...

Circulația feroviară în centrul Germaniei a fost întreruptă din cauza unei defecțiuni tehnice

Serviciile feroviare din centrul Germaniei au fost întrerupte sâmbătă din cauza unei defecţiuni tehnice, a anunţat Deutsche Bahn. Trenurile au rămas în staţii până...
Ultima oră
Pe aceeași temă