3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăGDPRTristetea nu este o boala

Tristetea nu este o boala

Se pare ca tendintele recente de a trata depresiile cu medicamante si de a alunga gandurile triste nu fac bine la sanatate. Tristetea nu ar trebui sa fie considerata o boala, ea face parte din viata fiecaruia.

Tristetea are naravul de a se transforma rapid in depresie, avertizeaza psihiatrii, si chiar si atunci cand exista motive serioase sa fii trist ar fi normal sa poti lua medicamente ca sa indepartezi aceasta stare.

Unii cercetatori spun insa ca asta reprezinta transformarea unei parti din mostenirea noastra biologica, relateaza portalul New Scientist, consultat de ziare.com.

"Cand e vorba despre un fenomen biologic, se presupune ca a fost selectat in mod natural pentru ca ofera un avantaj, altfel nu ar fi existat", potrivit lui Jerome Wakefield, de la Universitatea din New York, autor al cartii "Pierderea tristetii: Cum a transformat psihiatria tristetea in boala".

Potrivit cercetatorilor, tristetea ar fi o strategie de aparare si o modalitate prin care invatam din greseli. Chiar si primatele au tendinta de a fi triste, un mascul care da semne de resemnare dupa ce a fost invins de un rival nefiind capabil sa mai atace inca o data (lucru care i-ar fi fatal).

"O functie a emotiilor negative ar fi aceea de a ne face sa ne concentram asupra unui lucru o perioada de timp, de a ne opri activitatea normala", mai spune Wakefield, adaugand ca tristetea ne poate opri sa facem greseli.

Chiar si depresia ar avea beneficii, potrivit psihiatrului Paul Keedwell, de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie. Fara timp de reflectare asupra unei probleme, ai putea sa ramai intr-o stare de stres cronic pana la epuizare, poate chiar pana la deces.

Tristetea mai are un rol, potrivit lui Keedwell: de a transmite un semnal semenilor ca avem nevoie de ajutor.

Dispozitiile negative sunt si asociate cu creativitatea, multi artisti suferind de depresie sau alte tulburari psihice.

Cele mai citite

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă