2.6 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăGDPRTopul celor mai periculoase alimente

Topul celor mai periculoase alimente

Anumite feluri de mancare si alimente foarte apreciate de consumatori nu sunt atat de inofensive precum par la prima vedere. Tonul dauneaza sistemului nervos, varza ne poate infecta cu salmonella, iar cafeaua ne poate opari, potrivit revistei Time.

Hot-dogul
Acest produs poate fi un pericol pentru copii, care se pot sufoca prin inghitirea lui, si ar trebui sa aiba o eticheta de avertizare pe ambalaj.  Aproximativ 17% din asfixierile alimentare in randul copiilor sub 10 ani sunt cauzate de hot-dog, potrivit unui studiu realizat in 41 de state americane. Academia Americana de Pediatrie a recomandat chiar schimbarea formei acestei gustari, pentru a evita intepenirea ei in gatul celor mai tineri consumatori.

Legumele cu frunze
Spanacul, salata, varza alba si cea creata s-au numarat pe lista celor mai riscante alimente in 2009, potrivit Centrului de Stiinta pentru Interesul Public, din subordinea Administratiei alimentare si a medicamentelor (FDA), din Statele Unite ale Americii. Institutia a identificat anul trecut 363 de eruptii si epidemii diferite corelate cu legumele; 240 dintre ele se referau la mancarea servita in restaurante. De majoritatea contaminarilor este vinovat un agent patogen numit Nirovirus, care se gaseste de obicei pe mainile nespalate ale unui consumator sau bucatar bolnav. Alte bacterii sunt E. coli si salmonella, ambele putand contamina alimentele in timpul prepararii, daca legumele intra in contact cu ingrasaminte animale sau apa infectata.

Tonul
Un tip de carne foarte popular, tonul este unul dintre cele mai consumate feluri de peste din lume. Are insa si una dintre cele mai proaste reputatii. Un raport al guvernului american din 2004 avertizeaza ca un consum exagerat al acestui aliment creste nivelul de mercur din organism, dauneaza sistemului nervos si mareste riscul bolilor cardiovasculare. O investigatie a ziarului The New York Times din 2008 a facut valuri dupa ce a dezvaluit ca un restaurant din New York servea ton cu un continut atat de ridicat de mercur, incat FDA ar fi fost indreptatita sa scoata pestele de pe piata.
Daca otravirea cu mercur nu a ridicat destule semne de intrebare, mai este ceva: tonul vechi poate contine histamina si provoaca o intoxicatie cunoscuta drept sindromul scombroid, asociata cu greata, voma si diaree.

Arahidele
Aproximativ un procent din populatie sufera de alergie la arahide. Aceasta reactie este una dintre cele mai comune cauze ale decesului cauzat de alergii, potrivit Academiei americane de alergii, astm si imunologie.  Numarul copiilor alergici la arahide este in continua crestere: din 1997 pana in 2002, acesta s-a dublat.

Cafeaua
In afara faptului ca este responsabila de cresterea tensiunii, tulburari de somn si colorarea dintilor, o ceasca de cafea va poate face rau si in alte feluri. Mai exact, va puteti opari cu lichidul prea fierbinte.
In 1992, Stella Liebeck, o batrana de 79 de ani din New Mexic, a dat in judecata compania McDonald’s pentru ca un pahar de cafea la 80° Celsius i-a produs arsuri de gradul trei pe 6% din suprafata corporala. Liebeck a castigat procesul si a primit daune in valoare de 2,86 milioane de dolari.  Dupa acest incident, McDonald’s a redus temperatura la care fierbea cafeaua si a facut etichetele de avertizare mai proeminente. Starbucks, totusi, prepara in continuare cafeaua la aceeasi temperatura ridicata.  

Ciupercile
In afara de proprietatile halucinogene, ciupercile pot fi mortale.  Varietatile precum Palaria sarpelui, Buretele viperei, Hribul dracului sunt foarte otravitoare si pot produce moartea. In plus, trebuie culese inainte sa ajunga la maturitate si consumate la scurt timp de la recoltare, deoarece contin substante usor alterabile.

Rubarba
Rubarba, leguma celebra in patiserie, cunoscuta si sub numele de "planta pentru placinta", are un dezavantaj. Desi rubarba era folosita in medicina asiatica, consumul unui numar mare de frunze poate fi otravitor.  Specialistii avertizeaza ca frunzele nu trebuie consummate sub nici o forma, indiferent daca sunt crude sau gatite, din cauza toxinelor continute. Singura parte buna de mancat este radacina.

Tapioca
Maniocul este o planta tropicala din ale carei radacini, sub forma de tuberculi, se obtine o substanta alimentara fainoasa, cunoscuta sub numele de tapioca. Daca e preparata incorect, planta poate produce cianura.  In plus, un numar mic de oameni este chiar alergic la aceasta planta.

Fugu
Servit in felii de grosimea unei foi de hartie, pestele fugu combina luxul cu riscurile foarte mari. Intenstinele, ovarele si ficatul acestui peste contin o otrava numita tetrodotoxina, care este de 1200 de ori mai otravitoare decat cianura. Toxina este atat atat de puternica, incat doza letala este mai mica decat varful unui ac, un singur peste avand suficienta otrava cat sa ucida 30 de oameni. Din cauza acestui risc crescut, bucatarii au nevoie de doi sau trei ani de pregatire pentru a obtine o licenta de prepare a acestui peste. Acesta este si unul din motivele pentru care o portie de fugu costa peste 200 de dolari. Dar asta nu i-a oprit pe japonezi – aproape 40 de feluri de fugu sunt pescuite in Japonia, iar oamenii consuna peste 10000 de tone din acest sortiment de peste anual.

Ackee
Originar din Africa de Vest, a ajuns in Jamaica in 1778 si acum este fructul national in aceasta tara. Daca nu este mancat cum trebuie, fructul de ackee poate duce la coma sau chiar moarte. Fructul necopt contine o otrava numita hipoglicina, deci fructul trebuie lasat sa se coaca foarte bine, pana se coloreaza in rosu si se deschide de la sine. Odata deschis, singura parte buna de mancat este partea galbena, care inconjoara semintele negre si otravitoare. Cu toate riscurile, fructul de ackee servit cu cod este delicios, fiind felul de mancare traditional jamaican.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă