Un studiu realizat pe cobai a aratat ca, expusi stresului de timpuriu, acestia pot ajunge sa sufere modificari chiar la nivelul ADN-ului. Nu numai ca trauma si stresul au urmari pe termen lung la nivelul comportamentului, cei in cauza suferind si pierderi de memorie, dar chiar ADN-ul are toate sansele sa se schimbe, arata raportul aparut in jurnalul Nature Neuroscience, citat de BBC.
In cadrul experimentului realizat de cercetatorii de la Institutul Max Planck, din Germania, s-a aratat ca soarecii stresati inca din primele zile ale vietii au probleme in gestionarea situatiilor stresante de-a lungul vietii. Dupa cum scrie ziare.com, schimbarea ADN-ului apare cand vietuitoarele au nivel mare de hormoni ai stresului, a explicat Christopher Murgatroyd, cel care a realizat studiul.
Desi studiul a fost realizat pe cobai, cercetatorii sunt de parere ca la fel se intampla si in cazul oamenilor, in prezent ei investigand in ce fel traumele din copilarie isi pun amprenta asupra individului. Una dintre urmarile cunoscute ale stresului din copilarie este depresia la maturitate.