17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăGDPRSoarta pacientilor, negociata de medici si minister

Soarta pacientilor, negociata de medici si minister

» Reprezentantii Societatii Nationale a Medicilor de Familie si Patronatul National de Medicina de Familie s-au intalnit ieri cu ministrul Sanatatii pentru a cadea la o intelegere cu privire la derularea contractului-cadru pe 2009 si a normelor de aplicare.

» Negocierile vor continua si astazi, in conditiile in care medicii au amenintat ca nu vor semna actele prin care se deruleaza asistenta medicala acordata populatiei.

Medicii de familie au protestat impotriva modului in care autoritatile sanitare au inteles sa organizeze asistenta medicala primara pe 2009. Ei au avertizat autoritatile sanitare ca nu vor semna noile contractele cu casele de asigurari de sanatate. "In aceasta situatie vom acorda doar consultatii pacientilor de pe liste", a declarat dr. Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie. Doctorii spun ca in lipsa contractelor nu vor putea elibera retete compensate, concedii medicale, bilete de trimitere pentru analize. Medicii de familie sunt nemultumiti si de obligativitatea acordarii asistentei medicale de urgenta in centrele de permanenta, in regim de garda, fara sa aiba competenta in urgente medicale. "Dorim ca aceste centre sa fie bine organizate, iar fondurile pentru acoperirea acestor servicii sa provina de la bugetul Ministerului Sanatatii, si nu de la CNAS", a declarat medicul Viorel Radulescu.

 

El a spus ca in tara medicii de la aceste centre nu au fost platiti. O alta nemultumire a medicilor de familie vizeaza modul de eliberare a medicamentelor. Medicii vor putea prescrie medicamente numai pe Denumirea Comuna Internationala (DCI), si nu pe denumirea comerciala ca si pana acum. "In noile conditii nu va fi bine pentru pacient. De exemplu, cel cu o boala cronica stia exact de care medicament are nevoie si reactiile secundare. Acum, el poate ridica medicamentul de la farmacie sub o alta denumire. Daca farmacistul nu are in stoc medicamentul cu pretul cel mai mic decontat de casa de asigurari de sanatate, el va plati din buzunar diferenta pana la pretul de referinta", a declarat dr. Doina Mihaila. Doctorii de familie protesteaza si impotriva taierii fondurilor cu 30% pentru acest an, precum si ca Ministerul Sanatatii a ignorat opinia celor care lucreaza in acest sector medical.

 

"Nu au avut loc nici un fel de consultari prealabile cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate cu privire la contractul-cadru si normele acestuia", au declarat reprezentantii Patronatului National al Medicilor de Familie. Secretarul general al Colegiului Medicilor, Viorel Radulescu, a spus ca pe 10 aprilie CMR va lua o decizie in Consiliul National privind masurile ce se impun.

Cele mai citite

Premiile Emmy 2024. „Shogun”, număr record de trofee. Japonezii sărbătoresc triumful

Serialul "Shogun" a fost sărbătorit cu entuziasm în Japonia după ce a obținut un succes impresionant la gala Primetime Emmy Awards 2024, câștigând un...

Încep audierile în cazul Manchester City! Campioana Angliei riscă sancțiuni devastatoare

Audierile așteptate cu mare interes în cazul Manchester City, legate de presupuse încălcări ale regulamentelor financiare ale Premier League, încep luni, 16 septembrie. Clubul...

iOS 18 s-a lansat. Interconectare mai bună între iPhone şi Android

Apple a lansat iOS 18 și iPadOS 18, aducând o serie de noi funcționalități pentru iPhone și iPad. iOS 18 s-a lansat Una dintre cele...
Ultima oră
Pe aceeași temă