Siropurile naturale sunt foarte eficiente in tratamentul impotriva racelilor, faringitei, tusei si a altor infectii respiratorii, mai ales in aceasta perioada.
Siropul de muguri de brad cu miere, un veritabil medicament. Specialistii fitoterapeuti ne invata ca acesta se poate prepara chiar si in casa. Avem nevoie de un kilogram de muguri de brad, 4 litri de apa, un kilogram de miere, 10 g extract de propolis. Mugurii se spala bine, iar dupa ce sunt tocati, se fierb 10-15 minute. Se strecoara lichidul, se lasa sa se decanteze, apoi se trece
printr-un tifon. In decoct se adauga mierea si propolisul, se amesteca bine si apoi se incalzeste. Dupa racire se pune in sticle si se pastreaza la rece. Se ia cate o lingura de trei ori pe zi inainte de fiecare masa. Specialistii spun ca atat scoarta de brad, cat si conurile uscate contin taninuri, iar semintele – mici cantitati de ulei esential si ulei gras. In lemn exista chiar si saruri minerale, cum ar fi potasiu, fosfor, calciu, mangan, fier, siliciu, sodiu. Aschiile sale sunt bogate in vitamina C.
Bradul este un element esential si in silvoterapie. Uleiurile volatile pe care le degaja padurile de conifere au influenta buna asupra afectiunilor respiratorii, arata specialistii in fitoterapie Ovidiu Bojor si Dumitru Raducanu, in cartea "Plante si miresme biblice".
» Aerosolii se obtin cu ajutorul lampilor de ceramica cu lumanare. Se pot face inhalatii cu infuzii de crengute de brad sau frunze. Pentru efectuarea de frectii, se dilueaza cu o baza de ulei vegetal.