Numărul copiilor obezi din învăţământul primar s-a dublat în ultimii opt ani, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În prezent, în România nu se derulează nici un program naţional de prevenire a obezităţii infantile, a explicat Biroul de Presă al Ministerului Sănătăţii, contactat telefonic de Rl.
Totuşi, în acest context, în anul şcolar 2011-2012, aproape 41.500 de elevi ai ciclului primar din Bucureşti şi Roman au fost implicaţi în programul „Şi eu trăiesc sănătos” (SETS), demarat de organizaţia non-guvernamentală PRAIS (în parteneriat şi cu Ministerul Sănătăţii), care luptă pentru prevenirea obezităţii în rândul copiilor.
Astfel, cei 41.490 de micuţi din clasele a II-a, a III-a şi a IV-a au învăţat, cu ajutorul studenţilor de la Universitatea de Educaţie Fizică din Bucureşti (UNEFS), ce exerciţii fizice sunt benefice sănătăţii şi care sunt alimentele pe care ar trebui să le consume ca să trăiască sănătos, se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Printr-un program de voluntariat, 120 de studenţi ai Universităţii de Educaţie Fizică din Bucureşti le-au arătat copiilor care sunt cele mai bune exerciţii pentru sănătatea lor, a povestit directoarea PRAIS, asociaţia care a demarat proiectul.
Cele 204 şcoli din Bucureşti şi cele nouă şcoli din Roman- care au ciclu primar- au primit de la fundaţia PRAIS, cărţi despre alimentaţia sănătoasă, igienă şi valori morale, pe care învăţătorii le pot preda în orele extracurriculare.
Citeşte şi Învaţă să fii propriul nutriţionist! A fost lansat primul abcedar de nutriţie din România
Aşa cum explică directoarea organizaţiei PRAIS, Silvia Bucur, programul de prevenire a obezităţii infantile îi implică şi pe părinţi, dar şi pe cadrele didactice. Astfel, de la lansarea programului, în luna martie 2011, 68.000 elevi din ciclul primar, 2.000 de învăţători şi 14.000 de părinţi au primit informaţii despre ce înseamnă un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie echilibrată.
Programul „Şi eu trăiesc sănătos” se bucură şi de sprijinul sportivei Gabriela Szabo, vicepreşedintă a Federaţiei Române de Atletism, care a devenit ambasador SETS. „Ajutorul ei este nepreţuit, ne este alături voluntar de la lansare, mereu prezentă la dezbateri, evenimente, ne oferă acces pe stadionul Iolanda Balaş, la campionatele de juniori de atletism, scrie opinii şi ne face recomandări legate de beneficiile mişcării, sportului”, a explicat Silvia Bucur pentru România liberă.
Cluburile SETS sunt o altă compenentă a programului- elevii şcolilor din cele două oraşe pot fonda cluburi de sport, care îi ambiţionează pe copii să facă mişcare şi să se înscrie în competiţii sportive. În anul şcolar 2011-2012, elevii din ciclul primar au pus bazele a 201 de cluburi sportive şi au atras peste 8.000 de copii.
Copiii în creştere ar trebui să aibă trei mese regulate pe zi, două gustări şi să consume multe fructe şi legume, spun nutriţioniştii. De asemenea, elevii ar trebui să consume cinci porţii de legume şi fructe zilnic şi să îşi înceapă dimineţile cu 15 minute de gimnastică.
Citeşte şi Când sunt copiii în pericol de a face diabet
Citeşte şi Copii cu colesterolul 500
Programul SETS se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani, între 2011 şi 2016. În primii trei ani ai proiectului, organizaţia se va axa pe informare şi educare: ce înseamnă nutriţia echilibrată, igiena, de ce este util sportul în dezvoltarea copiilor, cum trebuie să se implice părinţii în educaţia copiilor şi de ce toată familia trebuie să facă mişcare.
De asemenea, directoarea PRAIS a explicat, pentru Rl, că organizaţia speră că va extinde programul în şcolile din toată ţara. „Şi eu trăiesc sănătos” este sprijinit de Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi Inspectoratele Şcolare Bucureşti şi Roman.
Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, obezitatea afectează aproximativ jumătate din populaţia României.
Citeşte şi Statistici grave: 44% dintre femei şi 58% dintre bărbaţi din România sunt supraponderali sau obezi