Femeile care consuma multă carne procesată, cum ar fi salamul sau hot dogii, prezintă un risc crescut de a se alege cu cancer ovarian, avertizează un studiu recent. La polul opus se află femeile care consumă adesea peşte, ele fiind mai ferite de tumorile mortale, arată un studiu realizat de Institutul de Cercetare Medicală Queensland din Brisbane, Australia.
De menţionat este faptul că oamenii de ştiinţă nu au descoperit nicio legătură între carnea roşie şi cancer, femeile care consumă mai mult carne de pui fiind doar cu puţin mai ferite de această boală, relatează Reuters. Potrivit ziare.com, oamenii de ştiinţă australieni au reanalizat datele cuprinse în mai multe studii mai vechi, referitoare la 2.000 de femei cu cancer ovrian şi 2.200 fără acest diagnosctic, toate fiind chestionate în legătură cu obiceiurile alimentare.
Astfel s-a descoperit că femeile care mâncau patru sau mai multe porţii de carne procesată săptămânal prezentau un risc cu 18% mai mare de a se îmbolnăvi decât cele care ocoleau acest tip de carne. În acelaşi timp, femeile care consumau patru sau mai multe porţii de peşte săptămânal aveau parte de o protecţie mai mare cu 24% faţă de această boală.
Până acum, studiile referitoare la cancerul ovarian s-au concentrat pe expunerea la estrogen, ceea ce înseamnă că femeile care intrau la pubertate de timpuriu şi la menopauză târziu prezentau un risc mai mare de a se îmbolnăvi. Puţini factori ce ţin de dietă au fost identificaţi ca având legătură cu acest tip de cancer fatal.
Este însă neclar în ce fel carnea procesată şi peştele influenţează predispoziţia la cancerul ovarian. Potrivit unei teorii, carnea procesată conţine compuşi care fac rău celulelor, cauzând cancerul. Cât despre acizii graşi omega 3 conţinuţi de peşte, se crede că sunt benefici sănătăţii în multe feluri, ei având şi proprietăţi anticancerigene. Cercetările anterioare au arătat că există motive reale de a limita consumul de carne roşie şi procesată, pentru a fi mai feriţi de cancer de colon şi boli de inimă. Acestea nu ar trebui consumate zilnic, ci doar ocazional, explică Marji McCullough, din cadrul American Cancer Society.