4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăGDPRRISCURI AUTOMEDICAŢIEI. Ce boli poate cauza tratamentul incorect cu vitamine la copii

RISCURI AUTOMEDICAŢIEI. Ce boli poate cauza tratamentul incorect cu vitamine la copii

Aparent inofensive şi extrem de utile, vitaminele trebuie utilizate raţional, mai ales în cazul copiilor. Medicii avertizează că administrarea de vitamine fără prescripţie medicală poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii.

De cele mai multe ori, atunci când copilul nu are poftă de mâncare, se simte obosit sau se recuperează după o perioadă în care a fost bolnav, părinţii îi dau vitamine sau suplimente alimentare ca să îşi recapete energia. Ei aleg, de obicei, vitaminele A, D, C, despre care ar fi auzit că sunt bune şi cred că, deşi poate nu sunt constant eficiente, nici rău nu pot face.

,,Conform ultimului studiu privind automedicaţia în cazul copiilor, dintre toate categoriile de medicamente pe care părinţii le administrează copiilor fără recomandarea medicului, 61% sunt vitamine sau suplimente alimentare. Este un procent îngrijorător, pentru că, deşi pot fi uşor cumpărate din magazinele naturiste sau din farmacii, fără prescripţie medicală, acestea pot fi dăunătoare în aceeaşi măsura în care pot fi benefice. Vitaminele şi suplimentele trebuie considerate medicamente, de aceea recomandăm părinţilor să ia legătura cu pediatrul înainte de a le administra celui mic”, a declarat Cristian Luţan, Director Executiv Adjunct Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Afla care sunt cele mai frecvente bolile pe care părinţii le tratează fără a cere sfatul unui specialist

Riscurile automedicaţiei

Vitaminele şi suplimentele alimentare sunt disponibile pe piaţă în diferite forme, în diferite concentraţii, sunt de calitate diferită şi au şi preţurile foarte diferite. Eticheta nu este nici ea de mare ajutor, de aceea, singurul criteriu de care părinţii trebuie să ţină cont este sfatul medicului pediatru. Administrarea de vitamine fără prescripţie medicală poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii copiilor.

Unele vitamine liposolubile pot determina intoxicaţii grave, tocmai de aceea pediatrul este singurul în măsură să recomande folosirea acestora. De exemplu, asocierea între vitamina D şi E şi acizii graşi Omega 3 este benefică în bolile pulmonare, dar orice alte asociaţii haotice pot dăuna.

Mai mult, tipul de suplimente şi cantitatea acestora diferă de la vârsta la vârsta. Astfel pot apărea efecte adverse dacă un copil de 2 ani primeşte cantitatea de vitamine necesară unui copil de 4 ani.

Respectarea dozei zilnice recomandate este esenţială şi doar medicul o cunoaşte. Părinţii administrează de multe ori celor mici produse care asociază vitamina D şi vitamina A, dar o cantitate prea mare de vitamina A poate fi cauza unor semne neurologice grave. Administrarea vitaminei D, fără consultarea medicului poate avea, de asemena, repercusiuni nedorite: rahitismul în carenţe sau hipervitaminoza D care este gravă deoarece afectează rinichii.

Sfatul medicului pediatru

,,Dacă un copil creşte în greutate conform vârstei lui, dacă hrana lui este diversificată şi cuprinde toate alimentele necesare, (legume, fructe, carne, ouă), dacă este un copil activ, atunci nu are nevoie de suplimente alimentare sau de vitamine. În condiţii de boală însă, suplimentările vitaminice trebuie alese doar de medic. Spre exemplu, numai el ar putea şti faptul că utilizarea substanţelor antitermice necesită şi o suplimentare de vitamine din grupul celor antioxidante, cum este vitamina C”, a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria Iaşi.

Regula de aur în dieta copiilor: 5 porţii de legume şi fructe pe zi

,,În unele cazuri, alimentaţia nu le oferă celor mici toate vitaminele necesare. În primul an de viaţă sunt situaţii în care, chiar dacă sunt alimentaţi natural copiii au nevoie de vitamina K, vitamina D şi calciu care este foarte important în metabolizarea corectă, eficientă a vitaminei D. În plus, procesul creşterii şi activitatea intensă implică un consum caloric crescut şi astfel, uneori, cei mici au nevoie de vitamine. Sunt atât de multe variabile şi atât de multe lucruri de analizat încât numai noi, medicii, putem determina dacă cel mic are nevoie într-adevăr de vitamine sau suplimente alimentare, când şi cât”, a adăugat doctorul Evelina Moraru.

Vitaminele nu sunt bomboane

Un ultim aspect foarte important este acela de a nu lăsa vitaminele acolo unde cei mici pot ajunge. Au diferite forme, arome, culori şi pot fi foarte uşor confundate de copii cu bomboane, înghiţite într-o cantitate mai mare, ceea ce poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii copilului.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă