Denumita medical si edem, retentia de apa reprezinta acumularea excesiva de lichide in tesuturile organismului. Intre tesuturi si plasma sangelui exista un schimb permanent de lichide. Retentia de apa apare in momentul in care aceste lichide nu pot fi resorbite in sange sau cand trec intr-o cantitate mare in tesuturile de langa vasele de sange. Cu alte cuvinte, exista un dezechilibru intre cantitatea de lichide absorbita si cea eliminata. Schimbarile se pot observa cu ochiul liber la nivelul mainilor, picioarelor, a abdomenului sau a fetei care capata un aspect pufos.
Cauzele retentiei de apa
Exista numeroase si diverse cauze care stau la baza retentiei de apa. Nu trece cu usurinta peste primele semne care iti arata o posibila problema de acest tip. Cel mai recomandat ar fi un consult medical. Acesta iti va indica cu exactitate cauza si, odata cu aceasta, tratamentul adecvat.
Printre posibilele cauze ale retentiei de apa amintim: sarcina, alimentatia nesanatoasa, medicamentele, afectiunile hormonale, renale, hepatice, cardiace, varicele, dar si caldura, statul in picioare sau pe scaun pentru o perioada mai mare de timp.
Regimul alimentar poate fi un factor favorizant pentru retentia apei in organism. Alimentele sarate, dar si zaharul, pastele, pizza, painea alba, mezelurile, fainoasele, cartofii, prajelile, margarina, bauturile alcoolice pot determina retentia de apa. Pe de alta parte, nici dietele nu trebuie uitate in aceasta enumerare. Ele sunt insotite adesea de deshidratare. Paradoxal sau nu, asta va insemna retentia apei in tesuturi, ca reactie de autoparare a organismului. Acesta isi asigura proviziile, cum altfel, decat inmagazinand apa la nivelul tesuturilor.
Problemele circulatorii traduse prin varice, dar si tromboflebita acuta favorizeaza retentia apei. In plus, la gravide, burtica inseamna o presiune asupra sistemului venos, care dauneaza circulatiei, antrenand dilatarea vaselor.
Edemul mai poate aparea la doamne atat inainte de menstruatie, cat si in timpul ei, din cauza faptului ca organismul retine mai multa apa in aceasta perioada, vinovat fiind estrogenul.
Dupa cum iti spuneam, afectiunile cardiace, renale, hepatice pot fi insotite adesea de o retentie a apei in organism. Afectiunile ficatului si insuficienta cardiaca conduc la o presiune in circulatia vaselor sanguine, urmata de o dilatare a acestora si in final edemul.
Cum te tratezi
Referindu-ne la tratament, vom avea in vedere in principal afectiunea care a determinat retentia de apa. Acesta va fi insotit un regim alimentar sanatos, sarac in sare, alcool, mezeluri, prajeli, dulciuri, activitate fizica zilnica si diuretice. Dupa caz, medicul te va putea sfatui sa bei mai putina apa.
Sfaturi
Pe langa acest tratament, se mai recomanda:
– 200 mg de magneziu zilnic;
– impachetari anticelulitice – ajuta nu doar la eliminarea celulitei, dar si a retentiei de apa;
– ceaiuri diuretice din plante precum matasea porumbului sau ceaiul verde. Insa nu mai mult de 3 ori pe saptamana, 1-2 cani pe zi;
– citrice;
– alimente cu rol diuretic: castravete, sfecla rosie, morcov, varza, ceapa, usturoi;
– lichide pe parcursul intregii zile (cafeaua si alcoolul nu intra in categria lichidelor);
– sport;
– odihna picioarelor;
Dintre ceaiuri, iti sugerez: infuzia de dragaica, coada calului, soc, leustean. Decoct din radacina de patrunjel, o cana pe zi, vreme de doua saptamani. Dar si o cura cu bors de tarate, urmata o saptamana.
Articol preluat de pe www.121.ro, copyright www.121.ro
Articole din aceeasi categorie:
Test: Ce stii despre vitamine?
Diabetul, a patra cauza de deces in tarile dezvoltate