A încercat să ţină tot felul de regimuri, să se ducă la sală, la nutriţionişti, dar nimic nu a ajutat-o să slăbească. Reuşea să dea jos două-trei kilograme după care renunţa la dietă, descurajată de rezultate. Viaţa Cistinei s-a schimbat acum patru ani după ce a aflat de o operaţie minune – gastrectomia longitudinalã. Cu ajutorul acestei intervenţii, fata de 26 de ani a reuşit să slăbească 60 de kilograme doar într-un an şi jumătate.
Pentru ea, operaţia nu a fost grea sau extrem de dureroasă pentru că era ceea ce îşi dorea de mult timp. „Operaţia nu este aşa de grea, doar în prima lună este puţin mai dificil pentru că puteam să mănânc doar alimente pasate şi lichide. În prima lună am slăbit 17 kilograme, în a doua 14 şi apoi între 6 şi 9 kilograme pe lună. Am ajuns de la 125 de kilograme la 65”, povesteşte Cristina.
După operaţie, fata recunoaşte că a trecut printr-o perioadă mai dificlă în care s-a simţit rău, dar nu din cauza operaţiei, ci din cauza faptului că nu a urmat recomandările medicului.
A reuşit însă să treacă peste toate greutăţile şi acum se declară mulţumită de rezultatele operaţiei. După trei luni de la intervenţie, atunci când doctorul i-a dat permisiune să să apuce de sport, Cristina a început să facă aerobic şi a reuşit să îşi menţină greutatea. Chiar dacă uneori mai simte nevoia să mănânce dulciuri, stomacul ei nu suportă o cantitate mare de alimente, de aceea a ajuns să mănânce doar porţii minuscule, iar organismul s-a obişnuit cu un număr mic de calorii fără a simţi astenie sau slăbiciune
„Am poftă de dulciuri şi acum, dar dintr-un pătrăţel de ciocolată mă satur. Un an de zile după operaţie nu am mai suportat să mănânc pâine şi acum mănânc foarte puţină”, povesteşte ea.
Ce este gastrectomia longitudinalã?
Prin gastrectomia longitudinalã aproape 85 % din stomac este eliminat, în mare parte fiind vorba despre aceea porţiune flexibilă în care se stochează alimentele.
Potrivit doctorului Cătălin Copăescu de la clinica Delta Pro Medical, operaţia este o metoda sigură şi comodă de a slăbi. Durata intervenţiei chirurgicale este de aproximativ o oră şi jumătate, iar rezultatele sunt impresionante. „Reducerea excesului ponderal la 12 luni după operaţie este de 66%, iar la 36 de luni de 69%”, scrie dr. Copăescu în lucrarea intitulată „Gastrectomia longitudinală pentru tratamentul obezităţii morbide”.
Pacienţii pierd în greutate deoarece stomacul are un volum redus, iar senzaţia de saţietate apare mult mai repede. „Acum mănânc mult mai puţin. De exemplu când merg la restaurant pot mânca doar un sfert din farfurie, dintr-o porţie”, spune Cristina.
De asemenea, pacienţii cu gastrectomie longitudinală nu numai că pierd un număr semnificativ de kilograme , dar şi reuşesc să îşi menţină greutatea pentru mai mult timp, iar operaţia nu modifică modul de alimentaţie şi de viaţă. Pacienţii mănancă alimente sănătoase, hipocalorice, fără grăsimi, în schimb cu multe fructe şi legume. Modificarea semnificativă a aspectului fizic, le sporeşte încrederea în sine şi încep să se îngrijească mai mult apelând la exerciţii fizice, mişcare în aer liber, lucruri esenţiale pentru o viaţă sănătoasă.
Care sunt etapele postoperatorii?
Ca la orice operaţie, înainte de intervenţia propriu-zisă pacientului trebuie să i se facă o serie de analize. „Înainte de operaţie am făcut analize de inimă, plămâni şi sânge pentru a nu avea probleme la anestezie”, povesteşte Cristina.
Iar după operaţie urmează o perioada postoperatorie în care pacientul trebuie supravegheat în permanenţă. Cristina a stat o zi la reaminare şi după a treia zi a fost externată. „În prima zi trebuie să ţi se administreze perfuzii şi calmante pentru că nu te poţi alimenta, iar externarea se face la 2-3 zile postoperator în funcţie de toleranţa digestivă şi momentul reluării tranzitului intestinal pentru gaze şi materii fecale”, explică fata.
După operaţie pacienţii trebuie să respecte o dietă bazată pe lichide timp de 9 zile. „În următoarele trei săptămâni alimentele trebuie bine mărunţite.. Pacienţii se prezintă la control la 30 de zile, 3 luni, 6 luni, 12 luni si 24 de luni înregistrându-se atent rezultatele, complicaţiile şi particularitãţile survenite în evoluţia particulară a fiecăruia dintre pacienţii operaţi”, explică doctorul Copăescu.
Pro şi contra operaţiei de gastrectomie longitudinalã:
„Departe de a fi un procedeu simplu, gastrectomia longitudinalã laparoscopicã beneficiazã de o tehnologie medicalã foarte modernã care, în condiţiile unei expertize adecvate, îi asigurã o aplicare facilã chiar şi în cazurile medicale complexe. Aceste caracteristici m-au determinat ca, în ultima perioadă, să recomand gastrectomia longitudinală laparoscopică pacienţilor mei cu obezitate, în peste 90% din cazuri.”, spune dr. Copăescu.
Interventia este o metoda sigura, aplicata in toata lumea de peste 10 ani, existand un numar semnificativ de pacienti la care a crescut semnificativ calitatea vietii.
În urma intervenţiei:
• Volumul stomacului este semnificativ redus, dar continuă să funcţioneze în mod normal, iar cele mai multe produse alimentare pot fi consumate în cantităţi mici
• Se reduce senzaţia de foame, iar pierderea în kilograme este semnificativă
• Dacă se respectă o alimentaţie corectă rezultatele operaţiei sunt de durată
• Nu este necesară completarea cu minerale şi vitamine în dietă pentru că absorbţia de minerale nu este afectată
Ca orice altă operaţie, şi gastrectomia are anumite dezavantaje precum:
• Pierderea în greutate inadecvată sau greutatea recâştigată pe termen lung din cauza dilatării săculeţului gastric
• Unii pacienţi, cei cu un indice de masă corporal mai mare de 55 vor avea nevoie de o a doua procedură pentru a ajuta pierderea restului de greutate
• Operaţia nu este reversibilă deoarece o mare parte din stomac este eliminată dar acest lucru nu modifică desfăşurarea activităţii cotidiene sau starea de sănătate a pacientului