8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăGDPRReiki - benefic sau nociv pentru bolnavii de cancer?

Reiki – benefic sau nociv pentru bolnavii de cancer?

O echipă de asistente medicale de la Sonoma State University din SUA a avut o iniţiativă interesantă. Cercetătoarele au realizat un studiu ale cărui rezultate pun la îndoială eficienţa medicală a celebrei terapii alternative Reiki.

 

Reiki este o practică spirituală terapeutică inventată în 1922 de Mikao Usui, un ascet budist japonez. Ea presupune transmiterea unei forme benefice de energie, numită ki, prin palme. Există diferite grade de iniţiere în Reiki, dar cel mai important este cel de Maestru. Se spune că o persoană care îşi însuşeşte toate secretele acestei practici poate să vindece o serie de afecţiuni fatale.

Foarte mulţi cercetători au încercat să afle dacă Reikil este eficient din punct de vedere clinic, dar studiile făcute în acest sens nu au dovedit că terapia ar avea vreun efect asupra bolilor.

Testare în faza chimioterapiei

Asistentele americane au recrutat 200 de bolnavi de cancer care urmau şedinţe de chimioterapie. Este un lucru cunoscut că această perioadă este una foarte dificilă pentru suferinzi, deoarece corpul lor reacţionează violent la substanţele invazive care ucid celulele canceroase. Din acest motiv, nivelul de confort fizic este foarte scăzut în timpul tratamentului.

Subiecţii au fost selectaţi din această categorie vulnerabilă de bolnavi pentru ca studiul să scoată la iveală informaţii cât mai concludente. Folosind situaţia specifică a acestor pacienţi, cercetătoarele au testat efectele Reiki asupra stării lor generale, informează Guardian.co.uk.

Întâi, au fost selectate trei grupuri separate de subiecţi. Primul grup a urmat şedinţe autentice de Reiki, cel de-al doilea a participat la un experiment placebo în care urma o formă falsă a terapiei, iar cel de-al treilea grup a făcut doar tratamentul medicamentos standard.

„Îndrumătorul care s-a ocupat de cel de-al doilea grup nu era pregătit în Reiki. Tot ce a făcut a fost să respecte ritualul cunoscut, convenţional, fără să le transmită pacienţilor energie. Practic, am vrut să testăm puterea minţii umane”, au declarat cercetătoarele.

Puterea efectului placebo

Rezultatele studiului au fost interesante. Pacienţii care au urmat Reiki autentic s-au simţit, într-adevăr, mai bine. Terapia le-a mărit acestora pragul de confort şi i-a făcut mai rezistenţi la durere. Ceea ce este şocant e că şi bolnavii care au făcut şedinţe false de Reiki s-au simţit mai bine.

Cercetările au arătat că ambele grupuri de subiecţi au prezentat îmbunătăţiri semnificative, în ciuda naturii placebo a intervenţiei oferite celui de-al doilea grup.

„Asta ar putea să însemne două lucruri. Fie principiile Reiki funcţionează cu adevărat, fie n-au nici un fundament ştiinţific şi vorbim despre un caz de autosugestie”, mărturisesc asistentele.

Studiul a stârnit diverse reacţii. O parte a oncologilor consideră că Reiki nu poate face decât bine, pentru că este o terapie noninvazivă care le mai distrage bolnavilor atenţia de la teribila maladie.

Cu toate acestea, şedinţele de infuzare energetică au detractorii lor. Unii savanţi consideră că nu este etic să înşeli aşteptările oamenilor supunându-i la asemenea exerciţii ineficiente. Criticii consideră că Reiki poate fi chiar nociv, pentru că îi amăgeşte pe pacienţi.

Medicii consideră că această formă de terapie ar trebui înlocuită cu masajul, ale cărui efecte benefice au fost dovedite prin studii ştiinţifice. Pe când masajul are rezultate concrete, palpabile, Reiki doar îi face pe suferinzi să se simtă mai bine psihic,  fără a-i ajuta la un nivel pur fizic.

Aşadar, savanţii mai pragmatici le recomandă oncologilor să renunţe la promovarea unor terapii alternative ineficiente care ar putea  face mai mult rău decât bine.  Text Box:  

Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă