17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăGDPRProgresele tehnicii medicale, in lupta cu tumorile digestive

Progresele tehnicii medicale, in lupta cu tumorile digestive

Lucrarile celei de-a XI-a editii a simpozionului sectiunii romane a IASGO (International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists), s-au incheiat sambata.
Medicul Irinel Popescu a declarat ca manifestarea a punctat importanta abordarii interdisciplinare a unor afectiuni grave digestive, cum este cancerul digestiv. "In Romania, chirurgia ficatului a facut progrese in ultimele doua decenii, ajungandu-se ca in prezent sa se efectueze de rutina rezectii hepatice majore in mai multe centre din tara si aproape 200 de transplanturi hepatice in Institutul Fundeni. In cadrul evenimentului s-au abordat cele doua ramuri desprinse din chirurgia generala, si anume chirurgia hepato-bilio-pancreatica si chirurgia oncologica digestiva. In tratamentul cancerelor colo-rectale s-au realizat progrese importante, ceea ce a facut ca in stadiile incipiente vindecarea sa fie posibila.

 

Amputatiile de rect s-au redus cu pastrarea cailor naturale. In momentul de fata, in cancerul hepatic exista o gama de metode de terapie cum ar fi rezectia, transplantul hepatic, chemoembolizarea si chimioterapia.
Progrese modeste sunt in cazul cancerelor de esofag si de pancreas, in toata lumea derulandu-se cercetari. La Institutul Clinic Fundeni exista o banca de tumori si se fac cercetari in domeniul cancerului de pancreas, in speranta unor descoperiri la nivelul genomului uman. Dupa opinia profesorului Irinel Popescu, chirurgia oncologica ar trebui inserata in cadrul retelei nationale de chirurgie generala sub forma unor compartimente. Cele doua institute oncologice nu pot acoperi necesitatile acestui tip de chirurgie foarte raspandit si cu impact mare asupra prognosticului. Afectiunile cancerigene din sfera gastrica ar trebui tratate separat in centrele de chirurgie generala de o echipa multidisciplinara chirurg, oncolog, radioterapeut.

» Realizari
Simpozionul a reunit laolalta chirurgi, gastroenterologi si oncologi. Un numar important de comunicatori romani au putut sa-si prezinte lucrarile la astfel de manifestari, o parte dintre lucrari fiind publicate in revista Hepatogastroenterology.

» Organizare
El a fost organizat de sectiunea romana a IASGO, Fundatia pentru Chirurgia Ficatului, Societatea Romana de Endoscopie Digestiva, Academia Oamenilor de stiinta din Romania.

Cele mai citite

Tinerii din Generația Z se demotivează rapid la locul de muncă dacă nu primesc atenția necesară, avertizează experții HR

Tinerii angajați din prezent își doresc să avanseze rapid și să fie implicați activ la locul de muncă, însă se demotivează ușor dacă angajatorii...

Momente emoționante pentru Andreea Marin. Fiica ei se pregătește să plece la facultate

Andreea Marin și-a exprimat recent emoțiile sale legate de viitorul educațional al fiicei sale, Violeta Bănică. Andreea Marin, copleșită de emoții Tânăra se află în...

”Extraterestrul negru”, cel mai modificat om din lume, vine la International Tattoo Convention Bucharest

În septembrie, la cea de-a XII-a ediție International Tattoo Convention Bucharest organizată de Costi Azoiței, Berăria H devine loc de exprimare artistică pentru unii...
Ultima oră
Pe aceeași temă