23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăGDPRPrimul transplant al unui organ crescut în laborator

Primul transplant al unui organ crescut în laborator

Un bӑrbat de 36 de ani se recupereazӑ dupӑ ce chirurgii i-au implantat primul organ complet crescut în laborator, informeazӑ The Independent.

Traheea sinteticӑ a fost creatӑ plantând celule stem ale pacientului într-o “schelӑ” artificialӑ. Cercetӑtorii britanici au ajutat la proiectarea şi construirea structurii, pentru ca schela sӑ semene perfect cu traheea originalӑ a bӑrbatului.

Au mai fost construite trahee din celule stem pânӑ acum, dar doar folosind schelele de colagen ale donatorilor. Aceastӑ premierӑ inseamnӑ cӑ oamenii nu vor trebui sӑ mai aştepte un donator potrivit. Realizarea este deosebit de importantӑ pentru copii deoarece este foarte greu sӑ se gӑseascӑ donatori de trahee pentru ei.

Pacientul, un student african care trӑia în Islanda, suferea de o formӑ de cancer de trahee ce îi ameninţa viaţa.

Profesorul Paolo Macchiarini a condus operaţia de transplant la Spitarul Universitar Karolinska în Suedia. În 2008, el a fӑcut primul transplant de trahee cu ţesut mecanic unei femei de 30 de ani, Claudia Costillo.

 „ Aceasta este prima datӑ când o întreagӑ trahee sinteticӑ a fost creatӑ şi folositӑ într-un transplant. Este un pas important pentru medicina regenerativӑ“, a declarat profesorul Alexander Seifalian, de la Universitatea din Londra, care a lucrat cu Macchiarini pentru a produce scheletul sintetic al traheei.

Structura în formӑ de Y a fost creatӑ dintr-un material asemӑnӑtor cu plasticul, format din corpuri „microscopice” . Materialul a fost creat şi brevetat de Seifalian.

Celulele stem au crescut în doar douӑ zie în cele ale scheletului creat şi erau gata pentru transplant. Pentru cӑ celulele au fost preluate de la pacient nu exista riscul ca organismul acestuia sӑ le respingӑ.

Pacientul se recuperezӑ bine şi va fi putea pleca din spital în curând.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă