Varicele sunt o boală frecventă, mai ales în rândul femeilor cu vârste între 20 şi 50 de ani si se manifestă prin umflarea venelor la nivelul membrelor inferioare, ca urmare a existenţei unui deficit al circulaţiei sangvine.
In formele incipiente ale bolii venele devin albastrui, se dilată, iar în cazurile grave pot ajunge chiar să sângereze. Afecţiunea poate fi eliminată printr-o intervenţie chirurgicală denumită stripping care implică anestezia locală, incizii minore şi smulgerea venelor problematice. Tăieturile lasă cicatrici şi intervenţia nu este lipsită de efecte secundare cum ar fi aparitia unor cheaguri de sânge sau a unor infecţii.
Mai există posibilitatea de a opta pentru scerototerapie, care înseamnă injectarea unei soluţii saline în venă. Aceasta provoacă coagularea sângelui. După acest tratament, zona este bandajată şi pacientul va trebui să urmeze un program zilnic de mers pe jos pentru a antrena sângele şi al direcţiona prin alte vene.
Din nefericire, varicele nu sunt o problema de care se scapă foarte uşor, acestea putând mereu să se formeze din nou, iar pacienţii trebuie să recurgă din nou la tratamente.
Este important de ştiut că, deşi de multe ori varicele sunt moştenite, ele pot fi prevenite. Există mulţi factori care cauzeaza formarea de varice, cum ar fi obezitatea, sedentarismul, ridicarea de greutăţi sau expunerea la căldură, dar apariţia lor poate fi preintampinată cu ajutorul a câtorva măsuri simple care pot fi cu uşurinţă integrate în viaţa de zi cu zi.
Forma fizică – regula numărul 1
Cea mai importantă metodă de prevenţie este menţinerea tonusului muscular şi a formei fizice cât mai bune. Exerciţiile fizice recomandate sunt din sfera inotului, joggingului sau ciclismului. Dar şi mersul pe jos este un adversari demn de luat în seamă.
Controlul greutăţii este şi el benefic. Supraponderabilitatea şi obezitatea pot avea un impact nefast asupra sistemului vascular creând presiuni asupra vaselor de sânge şi îngreunând circulaţia, mai ales în membrele inferioare.
Schimbarea poziţiei o dată la jumătate de oră favorizează circulaţia normală a sângelui prin corp. În timpul orelor de serviciu ridică-te de pe scaun şi fă câţiva paşi prin cameră. Acasă ţine-ţi picioarele ridicate cel puţin 15-20 minute, la un nivel superior nivelului pieptului. Această metodă combinată cu aplicarea unor comprese cu apă rece la nivelul picioarelor este foarte eficientă.
Din punct de veder alimentar, trebuie să aveţi grijă la aportul de sare din organism. Consumaţi cât mai puţină sare pentru a preveni retenţia apei şi mâncaţi produse bogate în fibre. Eliminaţi astfel şi riscul apariţiei varicelor, dar şi al constipaţiei.
Sursele de căldură sunt şi ele un inamic la adresa circulaţiei sangvine pentru că temperaturile ridicate dilată venele. Sauna, băile fierbinţi sau saloanele cu solar, dar şi banala ceară de epilat nu sunt indicate deloc persoanelor predispuse apariţiei varicelor. Medicii specialişti recomandă pentru prevenţie băile cu apă călduţă sărată sau mersul la piscină.
Hainele strâmte trebuie evitate – inclusiv şosetele cu elastic strâns sau blugii foarte mulaţi pe picior – iar femeile trebuie să ia în calcul timpul pe care îl petrec pe tocuri foarte înalte. Acestea ar trebui schimbate cu tocuri medii sau cu încălţăminte cu talpă cât mai flexibilă.
Castane şi ananas
Există şi tratamente naturiste care pot preveni boala inestetică şi dureroasă. Unii specialişti recomandă extractul de castane ca fiind un remediu bun. Acest produs conţine o substanţă chimică ce are ca efect întărirea pereţilor venelor şi reduc fragilitatea acestora, reducând gradul lor de dilatare.
Antioxidanţii luptă la rândul lor împotriva varicelor. Datorită conţinutului de bioflavonoizi, pereţii venelor se întăresc şi îşi reduc permeabilitatea, prevenind astfel dilatarea, la fel ca în cazul extractului de castane. Consumul de hrană bogată în antioxidanţi este recomandată pacienţilor cu picioare afectate de această problemă.
Un fruct bun de consumat în tratarea şi ameliorarea varicelor este ananasul. Bromelina, substanţa conţinută în fructele de ananas reduce inflamarea şi durerea resimţite. Poate fi consumat natural sau sub formă de capsule. Ceapa, merele şi ceaiul negru au acelaşi efect, datorită chercetinei, un compus antiinflamator. Cele două substanţe pot fi consumate combinat.
Varicele – boala femeilor?
Schimbările hormonale alături de înaintarea în vârstă şi de moştenirile genetice sunt o cauză a aparişţiei varicelor. Femeile sunt foarte vulnerabile la această boală mai ales în timpul sarcinii şi al menopauzei. S-a constatat că medicamentele care conţin progesterone şi estrogen favorizează instalarea afecţiunii.
Gravidele sunt cele mai expuse pentru că asupra corpului lor acţionează o serie de factori atipici care afectează direct circulaţia sangvină. Greutatea bebelusului, mărirea uterului, dilatarea venelor, secreţiile hormonale distinct şi imposibilitatea de a face aceeaşi mişcare fizică pe care o facem de obicei.
Tratează varicele natural
• Ceai natural: acesta se prepară din Frunze şi fructe de păducel, de afin, Frunze de urzică, flori de sulfină, păpădie, flori de talpa gâştei şi de sulfină. Acest amestec se face ceai şi se consumă minim un litru pe zi.
• Ceaiul de salvie sau de păpădie: se pun două linguriţe de salvie sau de păpădie într-un sfert de litru de apă clocotită. Se beau două sau trei căni pe zi, după mese.
• Apiterapie: amestecaţi 600 ml de suc de ceapă roşie cu 300 de grame de miere. Mărunţiţi ceapa, stoarceţi-o şi daţi-o prin tifon. Adăugaţi mierea şi amestecaţi până obţineţi un produs omogen care trebuie păstrat la rece. Consumaţi câte 50 de grame înainte sau după mese pe durata a 3 de zile. Nu consumaţi acest tratament dacă suferiţi de afecţiuni stomacale.
• Comprese cu decoct de flori de fân: Acestea se pot aplica de două ori pe săptămână. Decoctul se obţine adăugând într-un litru de apă fierbinte dpuă mâini de flori de fân. Se pot aplica şi comprese cu ulei de mîsline sau cu dovleac, dar compresele trebuie să fie foarte fierbinţi.