4.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăGDPRPoate fi considerat autismul un avantaj? Vezi ce spun specialiştii

Poate fi considerat autismul un avantaj? Vezi ce spun specialiştii

Persoanele autiste nu ar trebui să fie stigmatizate pentru problemele pe care le au, ci ar trebui ca abilităţile lor să fie recunoscute, relatează Daily Mail, citând o serie de cercetători.

Autismul oferă o memorie vizuală excepţională. Persoanele autiste îşi pot aminti cu exactitate o informaţie pe care au citit-o în urmă cu mai multe săptămâni şi, de multe ori, îi eclipsează pe cei fără autism la testele non-verbale de inteligenţă. Privind diferenţele legate de autism ca pe nişte defecte, cercetătorii eşuează în înţelegerea fenomenului, a declarat Dr. Laurent Mottron, profesor de psihiatrie la universitatea din Montreal.

Într-unul din testele aplicate de către Laurent Mottron, care consta în completarea unor patternuri vizuale, persoanele cu autism au încheiat testul cu 40% mai repede decât celelalte. „Este timpul să privim autismul ca fiind un avantaj în anumite sfere de activitate, şi nu un defect teribil”, a declarat el pentru revista „Nature”.

El a declarat că activitatea neobişnuită a creierului persoanelor autiste ar trebui văzută ca o „simplă dovadă a unei organizări cerebrale alternative şi, uneori, de mare succes„. Însă el nu a dorit să subestimeze problemele cu care se confruntă persoanele care au o astfel de boală: „Unul din 10 autişti nu poate să vorbească, 9 din 10 nu au un serviciu şi 4 din 5 depind de părinţi toată viaţa. Însă persoanele cu autism pot contribui la progresul societăţii dacă se află într-un mediu potrivit”.

Cât de corecte sunt rezultatele testelor de inteligenţă?

Dizabilitatea mentală poate fi supra-estimată în cazul persoanelor cu autism, deoarece cercetătorii folosesc teste nepotrivite, a declarat Mottron. „Dacă, atunci când măsurăm inteligenţa unei persoane cu dizabilităţi auditive, nu ezităm să eliminăm componentele testului care nu pot fi explicate prin limbajul semnelor, de ce n-am face asta şi în cazul persoanelor cu autism?”

Dr. Mottron a continuat: „Nu mai putem crede că dizabilitatea mentală ţine de autism. Pentru a afla coeficientul de inteligenţă al unei persoane cu autism, cercetătorii ar trebui să folosească doar testele care nu presupun explicaţii verbale„.

Însă Rajesh Kana, profesor asistent în cadrul departamentului de psihologie al Universităţii din Alabama, a afirmat că autismul trebuie privit, în continuare, ca o dizabilitate. El a declarat că persoanele cu autism sever au probleme în a se descurca în viaţa de zi cu zi, în timp ce persoanele cu un autism de nivel mediu pot intra în depresii severe din cauza incapacităţii lor de a-şi da seama dacă sunt minţiţi de către persoanele din jurul lor.

Cât de des apare autismul?

În întreaga lume, 5 persoane din 10.000 au autism clasic, iar aproximativ 20 din 10.000 manifestă tulburări din cadrul întregului spectru al autismului, conform autismromania.ro. Însă unele cercetări arată că autismul clasic s-ar putea manifesta în 10 de cazuri la 10.000.

Însă numărul persoanelor cu autism este în creştere. În România nu există nici o statistică oficială care să arate numărul persoanelor cu autism, prevalenţa sau rata de incidenţă. Însă cercetările din Marea Britanie au arătat că numărul cazurilor a crescut cu 1600% în ultimii 10 ani. În SUA, numărul cazurilor a crescut cu aproximativ 200%, rata anuală de creştere fiind de 10-17%.

Cele mai citite

Depozitele rezidenților au crescut cu 9,8% față de anul trecut, ajungând la 602 miliarde lei

Depozitele gospodăriilor populației au înregistrat o creștere anuală de 17,8% Depozitele rezidenților neguvernamentali au înregistrat o creștere de 1,2% în luna octombrie 2024 față de...

Medvedev: Transferul de arme nucleare către Ucraina ar putea fi considerat un atac asupra Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova...

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă