Viata a patru persoane din mai multe zone ale tarii a fost salvata prin transplant de organe de la o persoana aflata in moarte cerebrala. Dan Tulbure, directorul Institutului Fundeni din Bucuresti, a declarat ca in noaptea de marti spre miercuri chirurgii si anestezistii din Alba Iulia, Cluj, Bucuresti si Targu Mures au prelevat si, respectiv, transplantat organele de la donatorul aflat in moarte cerebrala in urma unui accident vascular cerebral.
Inima a ajuns la un barbat cu insuficienta cardiaca severa
Donatorul avea 51 de ani, era din Alba Iulia si de la el au fost recoltate ficatul, rinichii si cordul. Inima a fost transplantata unui barbat de o varsta apropiata cu donatorul, care suferea de insuficienta cardiaca severa si care se afla in stare grava, faza terminala a bolii, a declarat prof. dr. Radu Deac, directorul Spitalului din Targu Mures. El a precizat ca grupa AB IV pozitiv este una foarte rara. De aceea, sansa primitorului a fost si mai mare, donatorul avand exact aceste elemente de compatibilitate. La zece ore de la interventie, starea primitorului era buna, dar pacientul se afla sub stricta supraveghere medicala.
Profesorul a adaugat ca, de regula, este indicat ca la transplant de cord sa fie folosita o inima mai tanara, dar exista situatii in care, asa cum este cazul de fata, poate fi folosit si cordul unui barbat de 50 de ani daca respectiva persoana in viata nu a avut vreo afectiune cardiaca. Radu Deac le-a multumit medicilor din Alba Iulia pentru ca este a treia oara, in ultima perioada, cand semnaleaza prezenta unui donator, chiar daca unitatea in care lucreaza nu este un centru universitar. „Daca toti medicii din sectiile de anestezie-terapie intensiva din marile centre universitare ar fi preocupati de identificarea si mentinerea in stare buna a donatorului cadavru, atunci cu certitudine interventiile de transplant ar fi mult mai numeroase si, implicit, numarul vietilor salvate ar fi mai mare”, a mai spus profesorul Deac.
Rinichii au fost transportati la Cluj
Rinichii prelevati de la donatorul cadavru au fost transportati la Institutul de chirurgie si transplant renal din Cluj, condus de prof. Mihai Lucan. Organele au fost transplantate, in cursul noptii, unor femei de aproximativ 30 de ani care sufereau de insuficienta renala si care faceau dializa de 11, respectiv 12 ani. Profesorul Lucan a declarat ca este pentru a treia oara in aceasta luna cand spitalul din Alba Iulia furnizeaza donatori si acesta este meritul echipei din sectia anestezie-terapie intensiva. „Este o echipa tanara si foarte bine pregatita, majoritatea lucrand in Centrul regional de transplant din Cluj”, a mai spus Lucan. El a precizat, de asemenea, ca toti anestezistii din Ardeal vor pleca, pe 16 decembrie, la Viena pentru un training intensiv, care sa permita cresterea potentialului medicilor in vederea identificarii si mentinerii donatorilor. Profesorul Lucan crede ca, multumita acestui program intensiv de pregatire a medicilor anestezisti, Centrul regional Cluj ar putea deveni o importanta unitate in indentificarea unui numar cat mai mare de donatori.
Ficatul prelevat de la cadavru a fost transportat la Institutul Clinic Fundeni, in Clinica de chirurgie si transplant hepatic, condusa de prof. Irinel Popescu. Primitorul, in varsta de 40 de ani, suferea de ciroza hepatica, cu virus C si diabet zaharat. Particularitatea acestei interventii a constat in faptul ca pacientului i se transplanteaza si insule pancreatice pentru a rezolva si problema diabetului. Pancreasul prelevat a ajuns la Constanta, unde echipa prof. dr. Vasile Sarbu a separat insulele pancreatice. Deoarece pentru transplant este necesara o anumita masa de insule pancreatice, in situatia in care cele separate la Constanta nu vor fi suficiente ele vor trebui inmultite, dupa care se vor putea infuza in interiorul ficatului bolnavului.
Pacientul se afla ieri la Departamentul anestezie-terapie intensiva, iar evolutia sa era buna, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu.