Oameni de stiinta din Brisbane, Australia, au descoperit ca o substanta chimica emisa de iarba tocmai tunsa ii face pe oameni mai fericiti si mai relaxati, dar mai are si darul de a preveni declinul mental care insoteste, de cele mai multe ori, imbatranirea.
Spre deosebire de britanici, americani si alte popoare, romanii nu au in sange obiceiul, transformat de altii intr-o adevarata obsesie, de a intretine, in parcuri si mai cu seama in propriile curti si gradini, un gazon cat mai aproape de perfectiune. Pentru a obtine acest rezultat, anglo-saxonii tund regulat iarba, de unde si constatarea privind efectul binefacator al acestei toaletari asupra starii de spirit si sanatatii.
Timp de 17 ani, neurologul Nick Lavidis si colectivul de cercetatori australieni de la University of Queensland au lucrat la crearea unui parfum care actioneaza direct asupra creierului, indeosebi asupra partilor sale raspunzatoare pentru emotii si memorie – amigdala si, respectiv, hipocampusul. Noul parfum, un amestec de trei substante degajate in momentul in care se taie o frunza sau un fir de iarba verde, a fost botezat Serenascent.
Dr. Lavidis a aratat, intr-un interviu acordat unui tabloid londonez, ca de aceste doua regiuni ale creierului depinde modul in care reactionam in situatii de stres – fugim din calea pericolului perceput sau, dimpotriva, luptam pentru a-i face fata. Tot de aceste regiuni ale creierului depinde si sistemul endocrin, care "decide" asupra eliberarii unor hormoni de stres cum ar fi corticosteroizii. Se pare ca noul parfum are efecte binefacatoare asupra ambelor regiuni mentionate.
Explicatii medicale, aplicatii casnice
Exista doua tipuri de stres: primul, stresul acut, apare atunci cand te pregatesti de o actiune ori stii ca va trebui sa duci la bun sfarsit o misiune. Stresul acut este uneori un factor pozitiv. Exista, pe de alta parte, un stres cu efecte negative, stresul cronic. Acesta este asociat cu o crestere a tensiunii arteriale, cu deficiente de memorie si cu slabirea sistemului imunitar.
Expertii au aratat ca stresul cronic dauneaza hipocampusului, pentru ca reduce numarul conexiunilor intre celulele comunicante, ceea ce duce la deteriorarea memoriei. Studenti care au lucrat in cadrul proiectului Serenascent au observat ca animalele carora li s-a dat pe la nas cu aceasta mireasma sunt aparate de consecintele nefaste ale stresului asupra hipocampusului.
In mod normal, parfumurile sunt create de experti dotati cu un simt al mirosului extrem de dezvoltat. In acest caz, avem de-a face cu un parfum bazat pe stiinta, care va fi pus in vanzare, in septembrie, in Anglia. El nu va fi utilizat insa in spitale sau la sfatul medicului, ci ca un spray care ne va inmiresma camerele locuintei sau lenjeria de pat, dar va putea fi utilizat si ca parfum pentru corp.
Singurul moment al tunsului gazonului care sa reduca stresul este cel in care constientizezi ca tocmai ai terminat corvoada cea mai neplacuta si mai obositoare. Nici gand sa ma intereseze sa imprastii in camere mirosul muncii grele." Un cititor englez, pe forumul unui ziar