20.2 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăGDPRParadoxalul spital regional

Paradoxalul spital regional

Ministerul Sănătăţii anunţă construirea a şase spitale regionale în cadrul unor parteneriate de tip public-privat. Proiectul, abandonat timp de cinci ani, a fost resuscitat exact în perioada în care strategia guvernamentală prevede închiderea sau comasarea a aproape 200 de unităţi spitaliceşti.

 

Şase spitale regionale urmează să fie construite în următorii cinci-şase ani în România, conform unui memorandum aprobat de Guvern. Spitalele se vor realiza pe bază de parteneriat public-privat, la care statul va contribui cu terenurile, iar investitorii privaţi le vor construi pe banii lor. Finanţarea necesară celor şase spitale a fost estimată la 1,5 miliarde de euro.

Ministerul Sănătăţii se bazează pe firme din străinătate care ar fi interesate să încheie contracte cu statul, să construiască spitalele şi apoi să le administreze timp de 30 de ani. Ministerul Sănătăţii a anunţat recent că vor fi comasate 182 de spitale, iar 71 dintre ele vor fi transformate în cămine de bătrâni. În acest context, construirea de noi spitale pare o idee contra curentului general. „Construirea spitalelor regionale nu are nicio legătura cu comasarea, reorganizarea sau reducerea numărului de paturi. Acestea vor ridicate şi organizate separat, vor funcţiona la un nivel înalt în ceea ce priveşte serviciile medicale”, spune Oana Grigore.

Terenuri de la primării

Spitalele regionale se vor construi la Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara. „În afară de terenul de la Fundeni, din Bucureşti, care se află în administrarea noastră, toate celelalte suprafeţe pe care urmează să se construiască spitalele regionale sunt la consiliile locale şi judeţene, iar noi urmează să le preluăm”, spune Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătăţii.

Spitalele regionale vor avea un management privat şi vor exista posibilităţi mai bune de finanţare faţă de cele de la stat, promit autorităţile. Managerii vor încheia contracte cu unităţi din străinătate şi pacienţii vor putea fi trimişi să se trateze acolo, dacă va fi cazul. În plus, ei vor avea condiţii ca cele asigurate în spitalele private şi servicii medicale de calitate, fără a fi nevoiţi să plătească în plus faţă de asigurările de sănătate. În spitalele regionale vor exista, în premieră în România, toate disciplinele medicale, iar suferinzii nu vor mai fi plimbaţi de la o unitate la alta.

Medicii văd şi ei cu ochi buni spitalele regionale. „Este evident că e nevoie de spitale de tip regional. Conform legislaţiei de acum, spitalele regionale sunt publice, iar dacă îşi păstează caracterul public, managementul privat nu e o problemă”, a spune Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca din Capitală. Managerul Spitalului Universitar din Bucureşti, Cătălin Cârstoiu, spune de asemenea că este nevoie de spitale regionale, dar că trebuie luat în considerare locul în care acestea sunt amplasate.

„De exemplu, în Bucureşti, în sectorul 6, nu e nici un spital de urgenţă, iar pacienţii vin la noi, în sectorul 5″, explică el.

Un proiect întârziat cinci ani

Ideea construirii spitalelor regionale nu este nouă. Ea a mai fost prezentată de foşti miniştri ai Sănătăţii, care nu au reuşit să o ducă însă la capăt. „Au existat hotărâri de Guvern de aprobare a indicatorilor economici, dar noua guvernare nu a fost capabilă să ducă proiectul mai departe şi a fost abandonat din lipsă de viziune şi de bani. Proiectul a fost iniţat în 2006″, spune Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii.

Cele mai citite

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...
Ultima oră
Pe aceeași temă