» Astmul bronsic poate fi mult mai bine controlat daca, pe langa tratamentul impus de medicul specialist, se recurge la o serie de metode preventive sanatoase.
Un prim sfat esential este evitarea, pe cat posibil, a factorului care provoaca crize: alergenul, microbi, frig, ceata, fum, efort fizic, stres emotional. Oul de prepelita este un adevarat medicament natural impotriva astmului bronsic, avand adevarate proprietati antialergice. Se pare ca substanta activa din oul de prepelita scade cantitatea de anticorpi speciali care se gasesc in procent foarte mare in sangele bolnavilor cu astm bronsic. Oul de prepelita contine, in comparatie cu oul de gaina, de cinci ori mai mult fosfor, de peste sapte ori mai mult fier si este bogat in vitaminele B1 si B2. Bolnavul de astm bronsic mai poate sa foloseasca pentru calmarea tusei infuzia de cimbrisor (doua linguri la o cana cu apa, cate trei cani pe zi) sau un ceai din planta denumita talpa gastei. Este recomandata si infuzia de rozmarin (o lingura de frunze sau flori la o cana cu apa, trei cani pe zi).
Florile de musetel (trei lingurite la o cana cu apa, trei cani pe zi) sunt recomandate si pentru copiii cu astm bronsic. Pentru prevenirea crizelor se mai pot folosi si baile de aburi, in zona capului, cu unul din decocturi (salvie, flori de tei, seminte de marar, coada soricelului). In tratamentul astmului bronsic se poate folosi si kinetoterapia. Sub indrumarea specialistului se pot practica exercitii fizice ce urmaresc mentinerea elasticitatii pulmonare, cresterea capacitatii pulmonare, fortificarea muschiului diafragm, usurarea eliminarii mucozitatilor etc. De asemenea, bolnavilor de astm bronsic li se recomanda, cu avizul medicului, frecventarea periodica a statiunilor climaterice, cum ar fi Calimanesti-Caciulata, Predeal, Paltinis, Mangalia, Neptun etc.