11.3 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăGDPROrgoliul, dusmanul feroce al relatiei de cuplu

Orgoliul, dusmanul feroce al relatiei de cuplu

Orgoliul e una din top 5 cauze ale certurilor in cuplu si implicit ale destramarii unei relatii. Indiferent cat de potriviti sunteti unul pentru altul, indiferent cat de mult va iubiti… orgoliul va duce in tabere diferite si va indeparteaza treptat si iremediabil.

Sigur te-ai confruntat cu o situatie in care ai vazut cat de usor se poate gresi din orgoliu cand vine vorba de relatiile interumane si mai ales cand vine vorba de cuplu. Un ton ridicat al vocii, vehementa in sustinerea parerii, refuz in a vedea si punctul celuilalt de vedere… certuri frecvente in care fiecare trebuie sa aiba ultimul cuvant… asa incepe totul si… se termina trist!

Vrei sa castigi o lupta sau intregul razboi?
Daca iti pasa cu adevarat de relatia in care te afli, incearca sa iti tii orgoliul in frau si sa pui mereu pe primul plan ce iti doresti cu adevarat… mai mult decat o lupta! Castiga construindu-ti relatia, nu te multumi doar cu senzatia ca ai castigat avand ultimul cuvant… nu refuza sa cedezi atunci cand e nevoie; altfel, iti vei indeparta partenerul si iti vei nega dreptul la o relatie fericita.

De ce suntem orgoliosi?
Pentru ca invatam inca de mici ca trebuie sa castigam mereu, pentru ca suntem egoisti si ne punem mereu pe primul plan, pentru ca avem o parere prea buna despre noi. Credem ca lucrul cel mai important din lume e fericirea noastra dar uitam complet ca ea depinde in mare masura si de fericirea celui de langa noi.

Cum sa iti tii in frau orgoliul?
Pentru a putea sa iti gestionezi reactiile rezultate in urma orgoliului, trebuie sa recunosti mai intai ca esti o persoana orgolioasa, lucru destul de greu de facut daca te incadrezi in categoria cu pricina (de cele mai multe ori, iti dai seama doar prea tarziu de greselile pe care le faci din aceasta cauza). Dupa ce accepti realitatea, incearca sa te tratezi, exact atunci cand orgoliul isi face aparitia si izbucneste mocnit o cearta care tinde sa degenereze; nu spun ca iti va iesi din prima insa, usor usor, constientizandu-ti reactiile poti ajunge la rezultate bune.
Critica si resentimentele nu construiesc temelii solide, asa ca refuza sa te certi pana ce treci prin urmatorii pasi:

Ia o pauza
Plimba-te, numara pana la 100 (1000 daca inca mai ai chef de cearta), fa o baie relaxanta, plimba-te prin parc sau mergi la sala… incearca sa depasesti momentul si sa analizezi in ce masura merita sa transformi o mica nemultumire intr-o cearta de amploare… stii doar ca la asta se ajunge, e de ajuns sa incepeti!

Schimba perspectiva
Pune-te in locul lui. Poate a avut o zi proasta si singurul lucru pe care si-l doreste e un repros in plus. Poate ai avut o zi proasta si te razbuni pe el, fara sa iti dai seama. Poate s-a saturat sa ii spui numai lucrurile care nu te multumesc, poate si el e nemultumit… prea multi 'poate' si o singura solutie: incearca sa vezi lucrurile mai mult prin ochii lui si mai putin prin ochii tai.

Comunica
Dupa ce te-ai mai linistit si ai eliminat din energia negativa acumulata, incearca sa comunici cu partenerul de cuplu: nu sa vorbesti si sa auzi ci sa discuti si sa asculti. Discuta punctual ce te framanta, fara sa subliniezi nemultumirile din trecut si frustrarile acumulate si incercand sa clarifici eventuala problema cu care va confruntati.
Daca ai decis sa renunti la orgoliu, nu inseamna ca trebuie sa vezi lucrurile din unghiul 'ok, treaca de la mine…' ci sa incerci sa ajungi la un consens cu partenerul de viata, astfel incat sa sa stabiliti de fiecare data un context win-win.

Pentru a fi fericiti impreuna nu trebuie sa renunti la ceea ce iti doresti si nici sa iti fortezi partenerul sa vrea aceleasi lucruri ca tine sau sa faca musai ce crezi tu ca e mai bine. Trebuie sa ii oferi increderea ta celuilalt si sa primesti la randul tau acea incredere care sa va ajute sa il puneti pe celalalt pe un plan macar la fel de important ca pe voi insiva. Intelegandu-ti partenerul vei putea sa il faci fericit si sa fii fericita la randul tau. Vei creea un climat de armonie si o relatie asa cum ti-o doresti.

O sa zici ca teoria e teorie, dar practica ne omoara. Mie imi spui… nu sunt nici pe departe o persoana lipsita de orgoliu, sa cred ca e usor… dar stiu ca se poate si ca e frumos sa fii fericit, ceea ce iti doresc si tie!

PS: Chiar NU trebuie sa ai mereu dreptate. Orgoliul nu are nicio legatura cu iubirea!


Articol de Cristina Gherghitoiu, preluat de pe www.121.ro

Copyright www.121.ro

 

Articole din aceeasi categorie:
Quiz: esti un escroc sentimental?

Cele mai longevive cupluri celebre

Cele mai citite

Guvern: 271 de persoane au fost evacuate și mutate în siguranță

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții...

Joe Biden se va preocupa de întărirea Ucrainei pentru restul mandatului

Preşedintele american Joe Biden este "hotărât" să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski...
Ultima oră
Pe aceeași temă