Bacteria E.coli, supranumită bacteria ucigaşa, a stârnit un val de panică în întreaga Europa după ce peste o mie de oameni au fost infectaţi. Epidemia, declanşată în nordul Germaniei s-a extins în alte unsprezece ţări, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) iar până acum s-au înregistrat 1.122 cazuri de infectare.
Noua bacterie este foarte periculoasă, iar recent specialiştii au descoperit o nouă tulpină a bacteriei care este mult mai toxică provocând infecţii şi diaree. Infectarea cu E.coli şi riscul dezvoltării unor probleme de sănătate grave poate fi evitată dacă se repectă câteva reguli simple de igienă. Publicaţia italiană Repubblica a întocmit o listă de reguli care trebuie respectate pentru a evita expunerea contaminării cu bacteria ucigaşă.
Cum afectează infectarea cu E.coli sănătatea unei persoane
Noua tulpină a bacteriei descoperită în cazul epidemiei din Germania produce o toxină foarte puternică ce se dezvoltă în intestine, după care se răspândeşte în sânge şi în rinichi provocând complicaţii serioase. În cazurile cele mai grave, infectarea poate provoca insuficienţa renală acută, boală care necesită tratament cu dializă.
Cum să eviţi contactul cu „bacteria ucigaşă”
Infectarea cu bacteria E.coli se poate face prin consumarea unor alimente contaminate, în special carne şi lapte de la bovine dar această această bacterie se poate găsi şi în apă. Specialiştii au descoperit că animalele sunt purtătoarele bacteriei pe care o răspândesc în mediu infectând toată vegetaţia, inclusiv legumele şi apa din zona în care trăiesc.
Principalele simptome
Primul simptom al infecţiei cu E.coli este diareea în care există urme de sânge. Spre deosebire de alţi viruşi, în cazul contamănării cu E.coli, persoana nu are febră, dar un simptom foarte frecvent sunt durerile abdominale. Singura soluţie în cazul prezentării acestor simptome este consultarea unui medic specialist.
Metode de tratament a infecţiei
Pentru tratamentul unei infecţii cu E.coli nu există o terapie specifică, iar antibioticele folosite în cazul unor infecţii gastrointestinale obişnuite nu au nici un efect. În unele cazuri, un astfel de tratament ar putea înrăutăţi starea pacientului.
În majoritatea cazurilor de infecţie cu E.coli se recurge la o terapie pentru hidratarea organismului, care este necesară deoarece organismul pierde multe lichide din cauza diareei. Efectele negative ale bacteriei asupra funcţionării rinichilor pot fi minimalizate prin folosirea dializei.
8 reguli de prevenire a infecţiei
Unica armă de prevenire a infecţiei cu bacteria ucigaşă este respectarea unei igiene cotidiene foarte stricte. Această regulă nu se aplică doar în cazul prevenirii infecţiei cu E.coli, ci pentru a evita orice toxiinfecţie alimentară.
1. Spală-te pe mâini înainte de a atinge alimentele, lucru pe care trebuie să îl repeţi în timpul pregătirii mesei
2. Evită să bei lapte nepasteurizat
3. Separă carnea crudă cum ar fi peştele sau puiul de celelalte alimente
4. Carnea trebuie fiartă foarte bine înainte de a fi consumată
5. Alimentele pregătite trebuie depozitate într-un recipient închis pentru a evita contactul cu cele crude
6. Mâncarea pregătită trebuie depozitată în frigider după maxim două ore de la pregătire
7. Legumele şi fructele trebuie spălate cu multă apă de mai multe ori
8. Cumpăraţi alimente de la comercianţii locali, cu cât marfa este cultivată mai aproape de zona în care locuiţi cu atât riscul de infecţie este mai mic.