15.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăGDPROboseala psihica versus oboseala fizica

Oboseala psihica versus oboseala fizica

Oamenii obositi mental au rezultate scazute in munca fizica, randamentul fiind purternic afectat, persoanele relaxate obtinand performante mult mai bune – se arata intr-un nou studiu ce va fi publicat integral luna viitoare in editia tiparita a Jurnalului de Psihologie Aplicata.  

Cercetarile au scos in evidenta faptul ca oboseala psihica influenteaza in mod direct modul in care functioneaza inima si diferite grupe de muschi. In schimb, "efortul perceput" ne ajuta sa ne dam seama cand suntem obositi. Concret, specialistii si-au propus sa examineze ce se intampla la nivelul creierului in cazul persoanelor care percep anumite exercitii si teste ca fiind mai dificile de efectuat in stare de extenuare mentala.

Experimentele realizate pe un lot de 16 participanti la studiu au constat in prima faza in efectuarea unor exercitii fizice (pedalarea la biciclete medicale) in doua grupe de lucru in zile diferite. S-a constatat ca persoanele obosite psihic obtineau performante mult mai reduse decat cele odihnite si relaxate. In paralel, s-a  concluzionat ca la testarile psihologice (sedinte de 90 de minute individual), subiectii obositi fizic nu reuseau sa dea raspunsuri corecte, avand probleme de atentie si memorie, dar si tulburari ale perceptiei si ale intuitiei.

In timpul celor doua tipuri de explorari (fizice si mentale), cercetatorii au luat in considerare atat parametri functionali in plan fizic (consumul de oxigen, bataile inimii, presiunea sanguina si nivelul glicemiei in sange). Desi organizatorii au oferit recompense materiale substantiale participantilor care inregistrau cele mai bune rezultate, se pare ca aceasta motivatie nu a schimbat cu nimic constatarile specialistilor.

Concluziile cercetatorilor se rezuma la ipoteza ca oboseala psihica inhiba capacitatea creierului de a stimula organismul sa continue eforturile fizice pentru satisfacerea anumitor nevoi. In fapt, oboseala mentala afecteaza secretia de dopamina, hormonul care activeaza motivatia si capacitatea de efort.

Potrivit autorilor studiului, o echipa de la Bangor University din Marea Britanie condusa de dr M. Mancora, aceste cercetari vor avea un impact deosebit in studierea asa-numitului sindrom de oboseala cronica. Persoanele afectate acuza simptome ce variaza de la lipsa energiei si senzatia de vlaguiala permanenta pana la experienta de "creier in ceata". Totodata, specialistii sunt convinsi ca acest studiu, intitulat "Oboseala psihica deterioreaza performantele fizice", va fi util in special in cazul selectiei personalului militar (cadrele militare sunt expuse atat efortului fizic prelungit, dar si vigilentei, care determina oboseala psihica). Specialistii recomanda, de asemenea, ca atletii de perfomanta si sportivii in general, sa-si efectueze antrenamentele in momente de relaxare psihica si sa evite suprasolicitarea fizica in momente de stres. 

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Toate aeroporturile din Iran au fost închise până luni dimineață

Agenția France Presse anunţase, inițial, suspendarea zborurilor doar în "unele aeroporturi" ale Iranului Iranul a introdus restricţii asupra zborurilor începând de marţi, când a lansat...

Patru străini veniți în România, arestați preventiv pentru trafic de droguri

DIICOT a anunțat că patru persoane, trei bărbați de naționalitate cehă și ucraineană și o femeie de naționalitate slovacă, au fost reținute pentru trafic...

Cod portocaliu și risc de viituri pe mai multe bazine hidrografice

Din această seară, de la ora 18:00 și până luni, la ora 10:00, este cod portocaliu pe râuri din bazinele Siret şi Prut  Hidrologii anunţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă