2.8 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăGDPRObiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume

Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun în lume

Crăciunul, considerat de unii sărbătoare păgână care marchează solstiţiul de iarnă, de alţii ziua naşterii lui Isus sau pur şi simplu o zi liberă, reprezintă pentru francezi o dată specială. În lume, există diverse moduri de sărbătorire a Crăciunului, iar site-ul TourMagazine.fr ne prezintă câteva din obiceiurile şi tradiţiile specifice acestei zile, potrivit Agerpres.

Francezii sărbătoresc ziua de Crăciun în diferite feluri. Creştinii se duc la slujba din seara zilei de 24 decembrie sau îşi amenajează acasă o iesle reprezentând naşterea lui Isus, cu Sfânta Fecioară, Iosif, un măgar şi un bou.

Alţii, mai superstiţioşi, obişnuiesc să taie un măr ca să afle ce le rezervă anul viitor sau pun un solz de crap sub farfurie, de revelion, ca să aibă mai mulţi bani în anul care vine.

Pentru marea majoritate a francezilor, Crăciunul rămâne înainte de toate o sărbătoare comercială, când Moşul, îmbrăcat în roşu, pune o mulţime de cadouri sub brad, în noaptea de 24 spre 25 decembrie. Dar în alte părţi, nu Moş Crăciun este actorul principal. În Spania, de exemplu, nu el aduce cadouri, ci Regele Magilor, la 6 ianuarie, iar în Germania, binefăcătorul este Moş Nicolae.

În Lituania, ajunul Crăciunului este o sărbătoare familială importantă. Ziua de 24 decembrie se numeşte ‘Kucios’, iar ziua de Crăciun ‘Kaledos’. Această zi este pregătită cu grijă, se face o curăţenie serioasă în casă. Deşi Biserica Catolică nu impune postul, oamenii nu mănâncă deloc carne în ajunul Crăciunului. Pentru seara de Crăciun, se pregătesc douăsprezece feluri de mâncare, reprezentând numărul apostolilor lui Isus. Se fac obligatoriu faimoasele ‘kuciukai’, nişte prăjiturele rotunde din făină, drojdie, dar fără unt. Pe masă trebuie aranjate diversele mâncăruri tradiţionale, printre care heringul sau alt fel de peşte, supa de mac, o băutură obţinută din afine roşii (‘kiselis’), salată, ciuperci, cartofi copţi, varză acră călită, fără carne, pâine.

Pe masă se pune, de asemenea, o farfurie cu atâtea bucăţi de azimă câţi persoane sunt la masă. Aceste bucăţi de azimă se numesc ‘Dievo pyragai’ sau prăjiturelele Domnului. În unele regiuni din Lituania, se mai pun şi mere – simbolul păcatului originar.

În cursul lunii decembrie la Vilnius se organizează mai multe concerte şi manifestaţii culturale, târguri cu articole artizanale şi produse alimentare tradiţionale. Sărbătorile de iarnă se încheie la începutul lui ianuarie, de Bobotează, cu o paradă şi un spectacol consacrat celor Trei Magi.

În Lituania, tradiţiile creştine sunt foarte puternice şi această sărbătoare este foarte importantă pentru toţi lituanienii.

Cele mai citite

Este oficial: Republica Moldova are ca obiectiv strategic integrarea în Uniunea Europeană

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău,...

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...
Ultima oră
Pe aceeași temă