Primul caz de infecţie cu virusul West Nile înregistrat anul acesta în judeţul Constanţa a fost confirmat la o femeie în vârstă de 73 de ani, în prezent starea de sănătate a acesteia fiind bună, transmite Mediafax.
Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, dr.Constantin Dina, femeia, care este din Techirghiol, a fost internată în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa la sfârşitul săptămânii trecute, cu febră mare şi dureri de cap, iar în prezent starea sa este stabilă, fiind în afară de pericol.
„Astăzi (n.r. – joi) ne-a sosit confirmarea, de la Institutul Cantacuzino, fiind vorba despre primul caz de infectare cu virusul West Nile de anul acesta din judeţul Constanţa şi, cred, al doilea pe ţară după cel de la Galaţi. Starea pacientei de 73 de ani este bună, fiind în afară de pericol”, a declarat Constantin Dina.
El a mai spus că a solicitat Primăriei Techirghiol şi Sanatoriului Balnear din localitate efectuarea unei dezinsecţii temeinice în arealul oraşului, mai ales în zonele cu bălţi şi ochiuri de apă.
„Orice apă stătătoare poate constitui un mediu propice pentru dezvoltarea larvelor de ţânţari. De asemenea, am cerut tuturor unităţilor medicale dn judeţ să monitorizeze fiecare caz de febră care nu are o etiologie cunoscută şi să anunţe imediat DSP, care va deschide o anchetă epidemiologică”, a precizat directorul DSPJ Constanţa.
„Infecţia cu virusul West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt diferite. La majoritatea oamenilor, aproximativ 80 la sută din persoanele infectate cu virus West Nile, nu există simptome, în timp ce unele persoane, până la 20 la sută dintre cei infectaţi, pot prezenta o formă uşoară de infecţie, manifestată prin febră, dureri de cap, dureri de corp, greaţă, vomă şi uneori creşterea în volum a ganglionilor limfatici şi erupţie cutanată pe faţa anterioară şi posterioară a toracelui şi abdomenului. Un procent mic de persoane, aproximativ una din 150 de persoane infectate, pot dezvolta forma severă a bolii, de fapt o meningo-encefalită, manifestată prin febră ridicată, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, pierderea sensibilităţii şi paralizie, simptomatologie ce poate persista, iar afectarea neurologică poate lăsă sechele”, a declarat dr.Constantin Dina.
Şeful DSP Constanţa a mai spus că în zilele următoare în mijloacele de transport în comun din Constanţa vor fi puse afişe cu măsurile de protecţie pentru populaţie.
Primul caz de infecţie cu virusul West Nile din acest sezon a fost confirmat în România la mijlocul lunii iulie, la o lună de la punerea în funcţiune a sistemului de supraveghere privind această maladie, fiind vorba despre o femeie 37 de ani, din judeţul Galaţi.
Geza Molnar, consilierul ministrului sănătăţii, declara, la vremea respectivă, că în România există „o populaţie de ţânţari infecţioşi” care transmit această maladie, singurele măsuri care pot fi luate vizând combaterea acestora, în condiţiile în care boala nu se transmite de la om la om, ci numai prin înţepătura ţânţarului.
Potrivit sursei citate, cele mai afectate zone sunt în general cele de pe malul Dunării, Tulcea, Galaţi şi Ialomiţa.