-2.9 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăGDPRNu le activaţi micuţilor genele alcoolismului!

Nu le activaţi micuţilor genele alcoolismului!

Mirela, Bucureşti, 30 de ani: „Avem voie să le dăm copiilor preşcolari alcool? Este greşit să le dăm să guste dintr-un pahar cu vin, din vişinată sau din spuma berii?”

La orice vârstă, alcoolul etilic poate induce afectare neurologică (a creierului), leziuni ale ficatului, degradarea funcţiei rinichilor, dezechilibre metabolice severe (scăderea severă a glicemiei) sau, uneori, chiar decesul. La copii, aceste efecte apar la cantităţi şi concentraţii mult mai mici decât la adult!

În plus, au fost identificate recent gene asociate cu alcoolismul, care se pare că se exprimă mai pregnant în cazul contactului precoce, în copilărie, cu alcoolul etilic. Nimeni nu poate şti dinainte dacă aceste gene sunt prezente sau nu la copilul lui; însă dacă sunt, consumul de alcool la vârstă mică duce la un mare risc de alcoolism la vârsta de adult. Alcoolul etilic, atât cel alimentar, cât şi cel sanitar, este inclus în substanţele cu risc mare de toxicitate pentru copii. De aceea, el trebuie păstrat (ca şi detergenţii, dezinfectantele, înălbitorii, dedurizatorii, insecticidele, acizii industriali, oţetul) într-un dulap aflat la înălţime, la care copilul să nu aibă acces.

Având în vedere riscurile pe termen scurt, dar şi pe termen lung ale unui comportament alimentar-recreaţional care să includă alcoolul etilic, niciodată nu este prea târziu să oferim copilului alcool. Chiar dacă la vârsta dobândirii autonomiei, copilul este la risc să întâlnească în anturaj diverse modele de comportament şi să dorească să le încerce el însuşi, acesta nu reprezintă un motiv pentru a-l încuraja noi înşine, ca părinţi, să o facă mai repede.

Cele mai importante modele pentru un copil sunt părinţii, iar sursa principală de răspuns la întrebări despre viaţă şi tot ce înseamnă ea este familia. Este bine să evităm în faţa copiilor obiceiurile cu risc (consum de alcool sau alte toxice, fumat, agresivitate fizică/verbală etc). De asemenea, una din principalele caracteristici ale copilului fiind curiozitatea, el trebuie învăţat că nu este ruşine să pună întrebări despre orice şi că va primi un răspuns pe măsura capacităţii lui de înţelegere.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe e-mail la viatalunga@romanialibera.ro sau pe adresa redacţiei, strada Nerva Traian nr. 3, bl. M 101, et.4, sector 3, Bucureşti.

ALEXIS COCHINO – Medic pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”

Cele mai citite

Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg vor participa la învestirea lui Trump

Directorii executivi ai Tesla, Amazon și Meta vor fi prezentați la depunerea jurământului lui Trump, alături de nominalizații Cabinetului republican și de alți oficiali...

Peste 1000 de polițiști sud-coreeni încearcă să-l aresteze la reședința lui oficială pe președintele suspendat Yoon Suk Yeol

În jur de 1000 de polițiști se află la această oră la reședința oficială a președintelui suspendat Yoon Suk Yeol pentru a-l aresta. Ofițerii...

Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg vor participa la învestirea lui Trump

Directorii executivi ai Tesla, Amazon și Meta vor fi prezentați la depunerea jurământului lui Trump, alături de nominalizații Cabinetului republican și de alți oficiali...
Ultima oră
Pe aceeași temă