Dacă aveţi tensiunea mai mare decât cea normală, dar nu suficient cât să fiţi diagnosticat cu hipertensiune, atunci aveţi prehipertensiune. Asta înseamnă un risc ridicat de atac vascular cerebral sau boli de inimă.
O presiune sistolică între 120 şi 139 înseamnă prehipertensiune. În astfel de cazuri, medicii recomandă de regulă modificarea stilului de viaţă, însă un nou studiu arată că aceste măsuri ar fi şi mai eficiente dacă ar fi completate cu un tratament medicamentos.
Oamenii de ştiinţă au analizat 16 studii a peste 70.000 de persoane cu prehipertensiune care au fost tratate cu medicamente sau cu un placebo. Cei care au luat medicamente au avut un risc mai mic cu 22% de a face atac cerebral, indică studiul apărut în publicaţia „Stroke”. „Dacă modificarea stilului de viaţă nu are efect asupra prehipertensiunii, atunci medicamentele ar putea reduce presiunea sângelui şi riscul de atac vascular cerebral”, afirmă cercetătorul Ilke Sipahi, de la Case Western Reserve University in Cleveland, Ohio, citat de site-ul WebMD. Recomandarea de a lua medicamente s-ar putea dovedi şi mai eficientă la persoanele fumătoare sau la cele cu nivelul colesterolului ridicat. Samuel Mann, de la Weill Cornell Medical Center, New York City, spune:
„S-ar putea să nu fie eficient nici din punct de vedere financiar să tratăm cu medicamente un pacient al cărui singur risc de atac cerebral este prehipertensiunea”. Afirmaţia lui este sprijinită de The American Heart Association, care nu recomandă în prezent medicamente pentru prehipertensiune, ci măsuri precum pierderea în greutate, dacă este cazul, o alimentaţie sănătoasă, cu puţină sare, şi sport.
Hipertensiunea este un factor major pentru atac cerebral şi boli de inimă. Tratamentul se face prin schimbarea radicală a stilului de viaţă şi prin medicamente.