Cel mai probabil ai observat că, atunci când eşti stresat, nu te simţi în apele tale. Experţii în santatate spun că stresul vine la pachet cu unele simptome surprinzătoare, de la uitare la greaţă sau mâncărimi. Fii atent la semnalele corpului tău. Dacă îţi trimite mesaje SOS, nu e cazul să le ignori potrivit Yahoo Health.
Dureri musculare
Durerile de ceafă pe care le-ai pus pe seama orelor petrecute în faţa calculatorului ar putea fi de fapt un simptom al stresului. „Stresul afectează cu siguranţă sistemul nostru muscular şi osos, şi duce la muşchi încordaţi sau crampe musculare”, a spus Elizabeth Lombardo, psiholog şi terapeut în Wexford, Pennsylvania. Dacă experimentezi dureri de muşchi care crezi că ar avea legătură cu stresul, încearcă acest exerciţiu: respiră adânc de 5- 10 ori şi concentrează-te pe relaxarea zonelor încordate din corp. Când simţi că te doare ceafa, roteşte-ţi uşor gâtul sau roagă pe cineva să îţi facă un masaj scurt la umeri.
Zbaterea ochilor
Această afecţiune temporară poate fi deranjantă şi îngrijorătoare, iar în unele cazuri, poate fi provocată de stres. „Starea este cunoscută sub numele de blefarospasm”, a spus Debbie Mandel, expert în sănătate şi autoare a cărţii „Dependenţa de stres: Ghidul în şapte paşi pentru că femeile să îşi recapete bucuria şi spontaneitatea în viaţă”. „Închide ochii si imaginează-ţi cel mai fericit loc în care te-ai putea afla. Acest lucru te va ajuta”. În plus, evită afecţiunile oculare cauzate de stres, prin pauze periodice. „Daca te ustură ochii de la calculator, relaxează-i la fiecare 20 de minute, uitându-te pe fereastră, în zare. În cazul în care nu ai nici o panoramă, închide ochii şi imaginează-ţi una”, a spus Mandel.
Cuticule zdrenţuite
Ai cuticulele şi unghiile zdrenţuite şi uscate? Ar putea fi rezultatul unui tic nervos indus de stres. „Ticurile nervoase precum rosul unghiilor sunt felul în care ne canalizăm stresul, distrăgându-ne atenţia prin ceea ce se numeşte satisfacere orală”, a spus Mandel, adăugând că acest obicei este o modalitate comună a femeilor de a rezista sentimentelor de stres şi anxietate. Dacă stresul se vede pe mâinile tale, mai bine foloseşte o minge anti-stres, ceva ce poţi strânge şi apăsa când te afli la telefon cu un client dificil, de exemplu. Acest lucru te ajută să „scoţi stresul din corp”, a spus Mandel.
Cariile
Ştim cu toţii că igiena orală greşită este prima cauza a cariilor, dar stresul poate fi şi el vinovat, în special dacă îţi scrasnesti dinţii în timpul nopţii, sunt de părere experţii. Mandel explică acest fenomen, mai comun în rândul femeilor, ca „mestecarea stresului de peste zi”. Problema este că acest obicei prost poate eroda dantura, făcând dinţii mai vulnerabili în faţa cariilor. Mandel sugerează să îţi direcţionezi anxietatea cu un creion şi o hârtie. „Fă-ţi timp să scrii problemele tale pe o foaie, obiectiv, apoi gândeşte-te la soluţii. Totuşi, dacă scrâşnirea dinţilor este severă, mergi la dentist, pentru a primi tratament adecvat”.
Eczemele
Poate suna ciudat, dar pielea este un bun indicator al nivelului de stres. „Stresul poate provoca eczeme, de obicei pete roşii pe abdomen, spate, braţe şi faţă”, a spus Lombardo. „Deşi nu ştim ce le produce, unii experţi cred că este vorba despre efectele adverse ale stresului asupra sistemului imunitar, care eliberează histamină şi provoacă aceste mancarimi”. Respiraţiile profunde pot ţine aceste neplăceri la distanţă sau pot ameliora simptomele. Data viitoare când simţi că îţi creşte nivelul de stres, pune mâna deasupra buricului şi respiră lent. De fiecare data când inspiri, mână trebuie să se ridice, iar când expiri, să coboare. Fă acest exerciţiu de 5- 10 ori pe zi.
Greaţa
Ai fost vreodată îngrijorat cu privire la sănătatea ta sau a unei persoane dragi, apoi ai căutat simptomele pe Google şi te-ai simţit brusc îngreţoşat, când ai găsit ceva neplăcut? „Stresul poate deranja stomacul, iar greaţa poate fi un produs al grijilor”, a spus Mandel, care avertizează oamenii să nu abuzeze de Google. Este normal să îţi faci griji despre sănătatea ta şi a celor dragi, dar dacă faci din asta o obsesie, nu este sănătos. Dacă anxietatea îţi provoacă greaţă, încearcă următorul truc: lasă apa călduţă de la robinet să îţi curgă pe degete- se pare că este un remediu foarte bun pentru a ţine această senzaţie la distanţă.
Somnolenţa
Senzaţia de extenuare poate fi un rezultat al stresului. Hormonii stresului obligă corpul să producă adrenalină, apoi pică într-o stare de somnolenţă. Stresul strică şi calitatea somnului, deci te poţi trezi oboist şi irascibil. Pentru a evita acest lucru, mergi la culcare devreme sau, dacă programul îţi permite, dormi 30 de minute la amiază. „Odihna este foarte productivă, pentru că revii cu forţe proaspete şi te poţi concentra mult mai bine după aceea”, a spus Mandel.
Uitarea
Orice femeie care încearcă să se descurce cu succes cu toate sarcinile zilnice are uneori mici episoade de uitare- uită anumite întâlniri, îşi rătăceşte cheile, nu-şi mai găseşte telefonul mobil. „Cercetările au dezvăluit că stresul cronic micşorează hipocampusul, care este responsabil de unele amintiri”, a spus Lombardo. „Din fericire, mărimea revine la normal odată ce este redus nivelul stresului. Dacă vrei să îţi menţii creierul în parametri optimi de funcţionare, luptă împotrivă primelor semne ale stresului, cu exerciţii. Fă o plimbare, urcă pe scări sau dansează pe melodia ta preferată. Exerciţiile îţi menţin creierul sănătos şi te pregătesc pentru viitoarele momente stresante.
Confuzia
Nu te poţi decide ce să pregăteşti la cină, ce să porţi la serviciu sau ce drum să alegi pentru a ajunge mai repede la o anumită destinaţie. Stresul provoacă neatenţie şi confuzie. Pentru a te putea concentra din nou, fă o plimbare scurtă. „Elimină stresul din corp prin exerciţiile care implică grupe mari de muşchi, cum ar fi cele pentru picioare. Îţi vei clarifica astfel gândurile. Dacă mergi prin zone însorite, îţi vei redobândi ritmul natural. Razele solare ajută corpul să elibereze serotonină, responsabilă cu buna dispoziţie, şi vitamina D, care îmbunătăţeşte sistemul imunitar”.