4.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăGDPRNouă metode dovedite științific care te fac sa pari mai inteligent

Nouă metode dovedite științific care te fac sa pari mai inteligent

Există câteva modalități prin care putem influența modul în care ne percep cei din jur și care îi pot face să ne considere mai inteligenți. De la alegerea ochelarilor cu rame groase până la vorbitul expresiv, iată câteva din trucurile care te fac sa pari mai deștept, după cum sugerează oamenii de știință, citați de publicația britanică The Independent.

1. Nu te fotografia cu berea în mână

Oamenii tind sa ia decizii neinspirate după ce au consumat alcool. Un studiu realizat de Universitatea din Michigan și cea din Pennsylvania demonstrează, însă, că există un adevărat stigmat asupra oamenilor care sunt văzuți cu un pahar de bere în mână. Autorii, Scott Rick și Maurice Scweitzer, au declarat pentru The Independent că „persoanele care sunt văzute cu o băutură alcoolică în mână sunt considerate automat mai puțin inteligente, o prejudecată pe care noi o considerăm de-a dreptul aberantă.”

2. Mergi în același ritm cu cei din jurul tău

Pe cât de neobișnuit pare, un lucru atât de banal precum ritmul în care te miști sau mergi pe stradă poate influența modul în care te percep cei din jur. 

Un studiu coordonat de Carey Morewedge, profesor de marketing al Universității din Boston, a concluzionat că oamenii se folosesc de viteza mișcărilor pentru a determina gradul de inteligență al altor persoane. Astfel, dacă te grăbești să ajungi undeva – și mergi prea repede – sau doar te bucuri de o plimbare – și mergi prea încet – riști să fii catalogat ca fiind mai puțin inteligent decât cei care au un ritm constant de mers.

3. Poartă ochelari cu rame groase

Mitul conform căruia persoanele care poartă ochelari sunt mai istețe este unul adânc înrădăcinat în concepțiile societății. Acest fapt este demonstrat și de studiile care au dovedit că persoanele care poartă ochelari, sunt percepute ca fiind mai puțin atractive dar mai capabile, mai pricepute. Și tipul de ochelari aleși contează: ramele mari te pot face să pari mai inteligent decât cele subțiri.

4. Foloseste inițiala numelui tău mijlociu când te semnezi

Acest mod de a-ți scrie numele te va face să pari intelectual, după cum au arătat psihologii Wijnand A.P. Van Tiburg, de la Universitatea Southampton, și Eric R. Igou, de la Universitatea Limerick.

Ei au explicat că inițiala numelui mijlociu din semnătură are un efect special și puternic asupra părerii pe care și-o fac cei din jur despre tine, făcându-te să pari erudit sau cu origini nobile.

5. Nu folosi cuvinte complexe

Să demonstrezi că ai un vocabular bogat este o tactică veche de a-ți demonstra cunoștințele vaste în diferite domenii. Cu toate acestea, însă, expresiile întortocheate se pot întoarce împotriva ta. Un studiu al Universității Princeton, din 2012, cu titlul „Consecințele unui vocabular erudit indiferent de situație: problemele folosirii cuvintelor lungi”, a descoperit că folosirea stângace a cuvintelor mari îi va face pe cei din jurul tău să te considere mai puțin inteligent.

5. Folosește grafice

O imagine face cat 1000 de cuvinte – în acest caz, un grafic având același efect! Cercetătorii Aner Tal și Brian Wansink, ai Universității Cornell, au demonstrat că oamenii sunt mult mai înclinați să creadă o afirmație susținută de un grafic. Cei doi oameni de știință au scris că până și cele mai triviale elemente științifice precum graficele, au o foarte mare putere de convingere, oferind credibilitate celor care le folosesc.

6. Vorbește expresiv

Vocea monotonă și lipsită de inflexiuni este plictisitoare și te poate face sa pari nesigur sau neștiutor. Daca îți dorești să atragi atenția interlocutorului și să fii luat în serios, folosește un ton entuziast când vorbești.

Leonard Mlodinow, autor al lucrării „Subliminal: Cum îți controlează comportamentul subconștientul”, a scris: „Dacă doi vorbitori folosesc exact aceleași cuvinte în discursul lor, dar unul din ei vorbește mai repede și mai tare, cu mai puține pauze și cu variații în volumului vocii, acela va fi perceput ca fiind mai energic,în cunoștință de cauză, mai inteligent.” Astfel, discursul expresiv, cu variații în ritm și volumul vocii și un minim de pauze în vorbire, mărește credibilitatea vorbitorului și crește impresia inteligenței acestuia.

8. Privește-ti interlocutorul în ochi

Un studiu din 2007, coordonat de profesoara Nora A. Murphy de la Universitatea Loyola Marymount, a descoperit că, dacă privești în ochi persoana cu care vorbești, ea te va percepe ca fiind mai inteligent. Cercetătoarea a declarat că privitul persoanelor în ochi se află în strânsă corelație cu nivelul IQ-ului unei persoane, îmbunătățind modul în care este percepută de interlocutori.

9. Îmbracă-te elegant

Nu primești niciodată o a doua șansă la o prima impresie, iar ținuta pe care o alegi poate face o mare diferență în felul în care ești catalogat.

Studiile au arătat că felul în care ne îmbrăcam modelează părerea oamenilor despre cât de capabili suntem. Astfel, de exemplu, femeile care se îmbracă formal, în costum, se descurcă mai bine la interviurile de angajare. Totodată, vânzătorii care au o ținută elegantă au șanse mai mari să vândă produsele pe care le promovează.

Mai mult, un studiu din 2012 a concluzionat că oamenii care poartă halate albe – asemenea oamenilor de știință și doctorilor – au rezultate mai bune la testele care necesită un grad ridicat de concentrare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă