1.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăGDPRMotivele pentru care barbatii fug de doctor

Motivele pentru care barbatii fug de doctor

De ce e atat de greu sa convingi un barbat ca trebuie sa-si faca macar un control de rutina? Pentru unii e teama de boala, in timp ce pentru altii doar frica de necunoscut e cea care ii retine sa mearga la doctor. Numai cei care au trecut deja prin asta si au constatat ca nu e mare scofala au o alta impresie.

Barbatii consulta medicii de familie destul de rar in comparatie cu femeile, in ciuda faptului ca sunt mult mai predispusi la accidente, violenta si boli. Ei au, de asemenea, reputatia de pacienti intoleranti la durere sau disconfort. Iar adaugate la acestea sunt frica, negarea si rusinea fata de boala.

Cercetatorii cred ca de la o varsta frageda barbatii sunt invatati sa-si tina capul sus si sa fie "duri". Iar durerea sau oricare alta problema de sanatate sunt vazute ca o acceptare a faptului ca sunt slabi, ceea ce ameninta mandria masculina.

Posibil din cauza unui sentiment de stoicism demodat sau din mandrie, multi barbati nu vor solicita asistenta medicala pana ce starea lor nu se agraveaza si nu le ramane alta alternativa.

Haideti sa vedem care sunt exact motivele lor, explicate de csid.ro:

Stoicismul

Trasaturile masculine precum agresivitatea, stoicismul, competitivitatea si reticenta emotionala constituie bariere care ii impiedica pe barbati sa se ingrijeasca de sanatatea lor in mod corespunzator. Ei nu vor sa admita ca au o problema si, mai ales, ca trebuie sa ceara ajutorul cuiva pentru a o rezolva.

Respingere si fatalism

Barbatilor care refuza sa se confrunte cu problemele lor de sanatate li se poate atribui o anumita doza de respingere si fatalism. Ei nu vor sa se "caute" de sanatate de frica sa nu descopere ceva grav. Prefera mai degraba sa ceara sfaturi de la prieteni sau sa citeasca pe Internet, in reviste ori carti de specialitate pentru a se asigura ca nu e nimic grav.

Lipsa de cunoastere

In principiu, sunt in general femeile cele care intra in contact cu doctorii. Fie pentru motive ginecologice, pentru a-si face teste, sau pentru a merge sa trateze copiii.

Asadar, barbatii nu prea stiu ce se intampla de fapt in cabinetul unui doctor. Iar aceasta lipsa de cunoastere e un alt factor care ii impiedica sa se confrunte cu serviciile medicale. Iar barbatii pot avea o imaginatie bogata daca si-o pun in functiune!

Durerea

Un alt motiv pentru care femeile si barbatii reactioneaza atat de diferit in fata doctorilor este si felul in care ei suporta durerea. In mod cert, fiecare dintre ei experimenteaza praguri diferite de durere, si daca femeile de cele mai multe ori aproape ca sunt obisnuite cu durerea, barbatii nu vor sa auda nici macar de-o intepatura de ac. Sau, cu atat mai mult, le e frica de orice fel de ac!

Cercetatorii au aratat ca ar putea exista motive fizice clare pentru care barbatii se comporta ca niste copii mici cand vine vorba de durere. Se pare ca femeile raporteaza de obicei niveluri mult mai mari de durere, ceea ce inseamna ca ori barbatii, ori femeile nu arata cu adevarat durerea pe care o simt. Femeile o minimalizeaza, barbatii o exagereaza!

Mai putina atentie

In general, clinicile si spitalele sunt orientate mai mult catre femei. Iar acest lucru provoaca barbatilor timiditate, chiar daca merg la doctor impreuna cu partenerele lor. In plus, femeile sunt mult mai obisnuite sa renunte la pudicitate in astfel de conditii sau sa vada alte persoane in ipostaze intime. Acest lucru, paradoxal, nu e valabil si in cazul barbatilor.

Asadar, pentru a-ti convinge partenerul sa mearga data viitoare impreuna cu tine la medic, asigura-te ca i-ai eliminat toate aceste nelinisti si i-ai explicat care sunt beneficiile unui control regulat. Nu garantam ca o sa fie mai entuziasmat dar, cel putin, poate nu va mai astepta pana ce lucrurile vor deveni grave.
 

Cele mai citite

Rezultate finale din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024: Călin Georgescu și Lasconi merg în turul doi

Conform datelor publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente (prezenta.roaep.ro), după centralizarea a 100% din procesele verbale (20.059), rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale sunt...

Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: Șoc după avansul candidatului de extremă dreapta

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au atras atenția presei internaționale, care subliniază ascensiunea surprinzătoare a lui Călin Georgescu, un candidat independent asociat...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...
Ultima oră
Pe aceeași temă