7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăGDPRMişcarea, antidot pentru durerile cefei

Mişcarea, antidot pentru durerile cefei

Medicamentele antiinflamatoare vă ajută să scăpaţi rapid de crizele dureroase, dar gimnastica medicală dă rezultate pe termen mai lung.

Cea mai rapidă soluţie pentru a scăpa de durerile din zona cefei este să combinaţi medicamentele antiinflamatoare cu exerciţii blânde pentru gât, spate, braţe şi umeri, făcute dimineaţa şi seara.

„De două ori pe săptămână sau măcar o dată pe lună este nevoie să faceţi mişcări simple, capabile să vă tonifieze musculatura”, spune kinetoterapeutul Cornel Brotac, din Bucureşti. Mai ajută masajul şi tratamentele cu parafină. În lipsa parafinei, puteţi folosi săculeţe calde cu nisip în zona dureroasă sau un capac încălzit pe aragaz şi apoi învelit într-un prosop. Totodată, vă ajută dormitul pe o saltea mai tare, eventual pe una ortopedică, iar capul să fie susţinut în timpul somnului de o pernă făcută sul.

Evitaţi pastilele agresive cu stomacul

Dacă treceţi printr-o criză dată de spondiloză, eliminaţi durerile cu pastile ce nu afectează mucoasa gastrică. „Puteţi lua antiinflamatoare de generaţie mai nouă, concepute special să nu afecteze stomacul. Este vorba despre pastile din categoria coxibilor, cum ar fi Arcoxia ori Celebrexul”, vă sfătuieşte medicul reumatolog Cătălin Codreanu, de la Centrul de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia”. Medicamente precum Aulin, Flamexin, Ketonal sunt destul de agresive cu stomacul. În tratament mai pot fi incluse şi medicamente condroprotectoare de tip Pias-cledin, care stimulează metabolismul cartilajului dintre vertebre, precum şi decontracturante, cum ar fi Mydocalmul.

Redaţi mobilitatea articulaţiilor

După ce aţi trecut de perioada acută, este necesară recuperarea prin exerciţii. Acestea redau articulaţiilor mobilitatea şi oxigenează creierul, eliminând ameţelile care însoţesc crizele de spondiloză. „Numai dacă faceţi fiziokinetoterapie puteţi întârzia următoarea criză”, spune kinetoterapeutul Cornel Brotac.

Pentru început, puteţi merge într-o clinică de recuperare. „Sunt exerciţii care se memorea-ză uşor şi apoi le puteţi practica singur acasă. La început este important să fiţi asistat de kinetoterapeut, deoarece trebuie să vă mişcaţi într-un anumit ritm, să nu vă obosiţi, să nu vă forţaţi şi mai ales să aveţi o execuţie corectă. Nu se lucrează ca la sala de forţă”, atrage atenţia fiziokinetoterapeutul Sabin Mihail Butaru, de la Clinica Del Mar.

O oră de stat pe scaun, 10 minute de mişcare

Durerile cervicale apar cel mai adesea din cauza poziţiilor vicioase de la birou (statul cocoşat la computer, scrisul la tablă, cu capul în sus, în cazul profesorilor), a predispoziţiei pentru afecţiunile reumatice, a îmbătrânirii coloanei vertebrale. „Coloana vertebrală este turnul de control al organismului. Este foarte important să aveţi grijă de musculatura care o susţine. Dacă aceasta suferă, şi coloana va avea de tras”, adaugă kinetoterapeutul Sabin Mihail Butaru. Dacă sunteţi o persoană sedentară, vă mai poate ajuta şi mersul pe jos. „Nu este suficient să staţi în picioare în autobuz după ce o zi întreagă aţi şezut pe scaun. Este bine să faceţi câţiva paşi pe jos, fără să căraţi sa-coşe”, vă recomandă medicul Cătălin Codreanu. Când spălaţi vase, aveţi grijă să nu staţi într-o poziţie rigidă. Chiuveta trebuie să fie poziţionată ceva mai sus, astfel încât să nu fie nevoie să vă aplecaţi. De asemenea, feriţi-vă cât puteţi să ridicaţi greutăţi ori să mutaţi mobila. La slujbă, la fiecare oră de stat pe scaun faceţi 10 minute pauză şi dezmorţiţi-vă. „Dacă slujba voastră presupune să căraţi zilnic laptopul, aveţi grijă să nu ţineţi geanta pe acelaşi umăr”, vă sfătuieşte Mihail Butaru.

Cele mai citite

Microsoft își extinde soluțiile de AI: Modele interne și externe pentru reducerea dependenței de OpenAI

Microsoft lucrează intens la integrarea unor modele de inteligență artificială dezvoltate intern și de alte terțe părți în platforma sa Microsoft 365 Copilot. Potrivit surselor...

Luna decembrie aduce vânzări record în sectorul alimentar: Produse tradiționale și pachete speciale pentru sărbători

Decembrie se dovedește a fi o lună extrem de bună pentru producătorii din domeniul alimentar din România, aceștia înregistrând vânzări semnificative. Conform emisiunii ZF...

Ajutoare AFIR pentru energie regenerabilă: 150 milioane euro, disponibile din Ajunul Crăciunului

Programul vizează achiziția de panouri solare, generatoare eoliene și baterii de stocare pentru consum propriu în ferme și întreprinderi În Ajunul Crăciunului 2024, Agenția pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă