Scurgerile de medicamente de pe secţiile din spitale, ocuparea posturilor pe pile şi numărul mare de infecţii intraspitaliceşti sunt câteva dintre realităţile care caracterizează spitalele româneşti. Acestea ar putea fi controlate mai drastic de Ministerul Sănătăţii, dacă intră în vigoare un nou proiect de lege. Astfel, MS va putea ordona în orice moment un control în cadrul unei unităţi sanitare, indiferent că aceasta face parte din reţeaua privată de sănătate, din cea a Ministerului Apărării, Ministerului Transportului ori dacă se află în subordinea primăriilor.
„Până acum ştiam ce se întâmplă doar în spitalele din ograda noastră şi nu aveam dreptul să controlăm unităţi din cadrul Ministerului Transporturilor. Aşa s-a întâmplat, spre exemplu, în cazul Ameliei Antoniu (n.r. – soprana infectată în spitalul CF2), când Ministerul Sănătăţii nu a putut dispune verificări”, a spus Oana Grigore, director de comunciare la MS.
„Să facă reformă, nu vânătoare de vrăjitoare”
Managerii de spital din Bucureşti spun că nu era necesar un astfel de proiect în condiţiile în care spitalele sunt verificate de comisii de la Curtea de Conturi, Sanepid, Casa de Asigurări de Sănătate, Direcţia de control a Primăriei Generale.
„În ultimele cinci luni, am avut şase controale în spital. Acum, Ministerul Sănătăţii este strâns cu uşa să taie din cheltuieli şi, cum reformă nu se descurcă să facă, mai înfiinţează repede o comisie de inspectori. În loc să plece la vânătoare de vrăjitoare, mai bine s-ar preocupa să investească în spitale”, este de părere managerul Narcis Copcă de la Spitalul „Sf. Maria”, din Bucureşti. Echipele de control vor urmări în special operaţiunile financiare din spitale, departamentele de resurse umane, de normare, organizare şi salarizare.
>> Mai bine de 400 de spitale vor fi controlate de inspectori care vor face parte din echipe mixte aparţinând mai multor ministere.