12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăGDPRMinisterul Sănătăţii nu mai achiziţionează vaccinul antigripal de la Institutul "Cantacuzino"

Ministerul Sănătăţii nu mai achiziţionează vaccinul antigripal de la Institutul „Cantacuzino”

Ministerul Sănătăţii nu mai achiziţionează vaccinul antigripal pentru sezonul rece 2011-2012 de la Institutul „Cantacuzino”, banii alocaţi pentru cele un milion de doze fiind distribuiţi direcţiilor de sănătate publică judeţene, acestea urmând să-şi facă singure stocurile necesare, relatează NewsIn.

„Vaccinurile vor putea fi achiziţionate de pe piaţa farmaceutică. Fiecare le cumpără de unde vrea. Iniţial, se stabilise ca Ministerul Sănătăţii să achiziţioneze vaccinurile de la Institutul Cantacuzino, dar nu a vrut Ministerul Finanţelor”, au declarat, marţi, pentru NewsIn, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii.

Potrivit specialiştilor din minister, vaccinarea antigripală va începe imediat ce direcţiile de sănătate vor achiziţiona dozele necesare.

Vaccinurile antigripale fabricate pentru acest sezon rece vor conţine aceleaşi tulpini ca şi cele produse anul trecut, inclusiv cea a virusului gripei porcine.

Până în prezent, în această toamnă, în România nu s-a înregistrat niciun caz de gripă.

Medicii spun că imunizarea populaţiei se face în sezonul pregripal, respectiv înainte de jumătatea lunii noiembrie, când deja încep să apară primele cazuri. În primă fază, se va realiza imunizarea gratuită a persoanelor aflate în grupe de risc, respectiv copii, vârstnici sau cei care suferă de anumite afecţiuni cronice.

În farmacii, vaccinul antigripal costă între 23 şi 28 de lei.

Anul trecut, Institutul „Cantacuzino” a fost subiectul unui scandal de proporţii după ce, la 8 februarie, Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a ridicat licenţa de producere a vaccinurilor, pentru că nu erau respectate normele europene.

În aprilie 2010, ministrul de atunci al Sănătăţii, Cseke Attila, l-a demis pe directorul general al institutului, Radu Iordăchel, după ce ANM a constatat că acesta nu a îndeplinit planul de remediere a unor deficienţe. Din cauza lucrărilor de retehnologizare şi modernizare la linia de producţie de la „Cantacuzino”, România a fost obligată să importe vaccinul contra tuberculozei necesar copiilor.

În mai 2010, Institutul „Cantacuzino” a primit de la ANM autorizaţia necesară pentru a putea fabrica din nou vaccinul antigripal sezonier.

Cele mai citite

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...

VIDEO Ninge pe cel mai înalt drum din România. Lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează cu utilaje de deszăpezire

Ninge pe cel mai înalt drum din țară, Transalpina, iar lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează pentru îndepărtarea zăpezii. Stratul de zăpadă este de 1...
Ultima oră
Pe aceeași temă