După mai bine de patru ani în care medicamentele cu preţuri mici au lipsit de pe piaţă, MS porneşte negocieri directe cu producătorii internaţionali.
Ministerul Sănătăţii (MS) cumpără, în sfârşit, citostatice ieftine care lipsesc de pe piaţa din România. Este vorba despre 27 de medicamente folosite în oncologie, pe care producătorii şi distribuitorii refuzau să le aducă pe piaţa din România, deoarce nu obţineau profit de pe urma comercializării acestora. Medicamente precum dexamethasona, ciclofosfamida, methotrexanum, folosite în oncologie, lipsesc de mai bine de patru ani din România. Situaţia era arhicunoscută în MS, dar nici un ministru nu s-a angajat să o rezolve. În ciuda apelurilor disperate pe care le-au făcut diverse asociaţii de profil, miniştrii Sănătăţii au ridicat rând pe rând din umeri.
Comenzi ferme cu toate spitalele
Ministerul Sănătăţii promite să rezolve problema în câteva săptămâni, iar în acest scop va demara „proceduri speciale de achiziţie”, lucru pe care, de altfel, îl putea face şi până acum. „Se va negocia direct cu producători internaţionali şi se vor face contracte ferme cu spitalele din România. Practic, dacă un spital ne-a transmis necesarul de medicamente, va fi obligat să îl achiziţioneze. Va fi o comandă fermă pe care nu o vor putea, refuza”, ne-a explicat Oana Grigore, director de comunicare la Ministerul Sănătăţii. Până anul acesta nu a existat o strategie naţională, iar medicamentele respective nu se putea achiziţiona centralizat. În total, vor fi cumpărate 1,4 milioane de comprimate şi flacoane cu soluţii injectabile, folosite în oncologie.
Scandalul lipsei citostaticelor ieftine de pe piaţă a culminat în 2007, când a fost diagnosticată cu cancer Teodora, fetiţa vedetei de televiziune Liana Stanciu. Atunci au ieşit la iveală chinurile prin care treceau pacienţii cu cancer (adulţi sau copii) până reuşeau să şi le aducă de peste hotare.
„Să sperăm că MS se mişcă repede”
Medicii oncologi spun că această problemă se rezolvă în sfârşit doar pentru că ministrul Sănătăţii Ladislau Ritli este pediatru cu competenţe în oncologie. „Dacă nu venea cineva care să cunoască problema direct din interiorul sistemului nu ştiu ce şanse avea să se rezolve. Să sperăm totuşi că Ministerul Sănătăţii se va mişca mai repede decât pacienţii, care oricum şi le cumpără din străinătate”, spune medicul oncopediatru Cristian Scurtu, de la Spitalul „Marie-Curie”, din Capitală.
Totodată, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va rezolva inclusiv problema morfinei, în cazul produselor care lipsesc de pe piaţă. În acest context, Guvernul a alocat 750.000 de lei (aproape 190.000 de euro) pentru a cumpăra în regim de urgenţă medicamente morfinice care au început să dispară după ce compania Mundipharma a anunţat că se retrage de pe piaţă.