17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăGDPRMergand inainte, privind inapoi

Mergand inainte, privind inapoi

MILANO – Ziua inaugurala a prezentarii colectiilor barbatesti de la Milano a fost dominata de un singur mesaj: iubeste-ti trecutul! Designerii s-au intors la radacinile lor pentru sezonul toamna/iarna 2010, dar nu preluand pur si simplu niste idei vechi, ci aducand autenticitate hainelor noi.
"Sicilia, senzualitate, haine personalizate" a fost linia adoptata de Domenico Dolce si Stefano Gabbana pentru a-si defini noua colectie pentru barbati. Cei doi se refereau la concentrarea pe (tipul lor de) lucruri de baza: corpuri foarte masculine perindandu-se pe podium cu o atitudine macho.
Se simtea tensiunea sexuala din fiecare costum in dungi, jacheta de catifea, tricou sau salopeta – pana la pantofii scalciati si prafuiti. Designerii au fost in forma maxima cu aceasta colectie, facand-o plina de viata, relevanta si croita dupa imaginea lor, dandu-i astfel o nota de familiaritate, dar si de stil, cu tot cu blugii peticiti si decolorati.

Burberry Prorsum a batut tobele militariei, cu butoni auriti adunati pe mansete sau aruncati la repezeala pe umerii hainelor. Colectia a fost dominata de imbracaminte pentru afara: hainele de general au fost urmate de jachete de aviator, totul accesorizat cu ghete inalte de armata, cu sireturi pana sus. "Protejeaza, exploreaza si inspira – e vorba de a ne intoarce la radacini, la lucrurile pe care a fost cladita compania", spune designerul de la Burberry, Christopher Bailey. Hainele inguste, pe corp, cu buzunare asezate un pic stramb pe piept si un contrast intre umerii ascutiti si suprafetele moi si imblanite, au dovedit judecata impecabila a lui Bailey cand vine vorba de a transforma mostenirea Burberry in ceva irezistibil.

"A fost un pic agresiv – insa am simtit ca ar trebui sa fie ceva schimbat la croiala", spune Tomas Maier de la Bottega Veneta, care a depasit stilul sport din sezonul trecut si si-a directionat aceasta colectie catre un barbat mult mai tanar. Dar bluzele subtiri purtate cu pantaloni de trening sau blugii dedesubtul jachetelor nu au compromis pentru nici un moment atractia data de brand. Culorile puternice au lucit in verde, mov si chiar rosu flacara pentru o jacheta Teddy Boy, ultima oara vazuta pe podiumuri la inceputul anilor ’60.
Daca scoti stilul retro al coafurilor, acestea devin haine moderne, centrate – ca de obicei in cazul domnului Maier – pe materiale foarte tactile: piele intoarsa, pulovere din pasla sau smochinguri cu imprimeuri ciudate. Oare socul cultural adus de Maier a fost prea mult pentru mostenirea Bottega Veneta, din grupul Gucci? Presedintele acestuia, Robert Polet, a fost incantat de colectie: "Sunt foarte sigur de aceasta colectie: creativitatea nu ne-a dezamagit".

Combinatia putin rustica a imprimeurilor si a materialelor a fost un hit pentru Angela Missoni si de departe cea mai increzatoare colectie a ei de cand a preluat si departamentul de creatie pentru barbati. Incepand cu haine croite normal, peste care a adaugat diferite straturi de tricotaje in culori de toamna, designerul si-a facut cunoscuta preferinta pentru combinatii de haine puse una peste cealalta, dar care respecta silueta masculina. Mostenirea Missoni a fost luata in calcul, dar hainele au fost mai degraba naturale decat pretentioase. Pe de alta parte, o poza cu cele trei generatii de femei Missoni, facuta de Juergen Teller in casa familiei din Sumirago, a venit ca o dovada emotionanta a unei mosteniri inca vii pentru aceasta familie.

Cele mai citite

Analiștii CFA România prognozează o inflație de 4,95% și un curs de 5,0735 lei/euro pentru august 2025

Conform sondajului realizat de CFA România în luna august, analiștii financiari estimează o rată a inflației de 4,95% pentru următoarele 12 luni, până în...

Prefectul de Galați cere instituirea stării de alertă

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a raportat încă o persoană decedată, pe raza localităţii Griviţa din judeţul Galaţi, numărul total ajungând la şapte Solicitarea...

Răzvan Marin, aproape de un gol antologic! Echipa românului a fost zdrobită de Napoli

Cagliari a suferit o înfrângere categorică în fața celor de la Napoli, iar Răzvan Marin a fost unul dintre puținii jucători ai echipei sale...
Ultima oră
Pe aceeași temă