5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăGDPRMedicamentele naturiste: pro sau contra?

Medicamentele naturiste: pro sau contra?

Ceaiul din coji de nuci poate fi folosit pentru calmarea tusei, infuzia de flori de tei pentru insomnie, propolisul pentru întărirea sistemului imunitar. Acestea sunt doar câteva dintre remediile naturiste uşor de folosit, dar şi mai ieftine decât medicamentele clasice.

Cu toate acestea părerile privind tratamentele naturiste sunt împărţite, atât printre specialişti, cât şi printre cei care ar putea beneficia de astfel de tratamente.

“Susţin folosirea plantelor, dar şi a produselor apicole, pentru tratarea diverselor boli”, a  declarat pentru romanialibera.ro Alexandra Moşneaga, bioterapeut.

Românii au fost dintotdeauna adepţii medicinei naturiste, preferând să se trateze singuri, acasă, cu diverse ceaiuri sau plante, şi să meargă la doctor doar în cazul bolilor mai grave.

“Medicamentele naturiste sunt suplimente care ameliorează simptomele neplăcute ale unei afecţiuni, dacă sunt luate conform prospectului şi suficient de mult timp, adică între o lună şi un an”, a explicat pentru romanialibera.ro Romeo Popescu, reprezentant Natura Plant, magazin de produse naturiste.

Produsele naturiste nu pot însă înlocui medicamentele clasice, decât în cazul afecţiunilor minore, cum ar fi răcelile. “Foarte eficiente pentru tratarea răcelii sunt tincturile de ceapă, usturoi sau ardei iute”, a adăugat Popescu.

Medicamentele naturiste, uşor asimilabile

“Avantajul major al medicinei naturiste este provenienţa din natură a preparatelor. Organismul uman va metaboliza întotdeauna mult mai bine un produs natural decât unul artificial. Nu sfătuiesc însă oamenii să apeleze la astfel de produse, ci la medicamente prescrise de medicii specialişti”, a explicat Nicolae Ciocan, medic rezident chirurgie generală la SUUB.

Produsele naturiste au funcţionat în cazul Cristinei Ene, care suferă încă din copilărie de psoriazis.

“Folosesc ceai de trei fraţi pătaţi şi drojdie de bere pentru psoriazis, şi suplimente pentru imunitate. Le cumpăr de mai bine de patru ani şi mi-au ameliorat simptomele, iar preţurile sunt mai mult decât acceptabile”, a afirmat Ene, studentă.

Acest gen de medicamente nu oferă însă nici o garanţie. Sunt benefice pentru unii pacienţi sau nu dau nici un rezultat, în cazul altora.

“Contează şi să crezi că te faci bine, pentru că altfel le iei degeaba”, a spus Liliana Simidon, asistent de farmacie la Simidon Plafar.

“Recomand pacienţilor unele produse naturiste, dar nu foarte des. Aceste suplimente trebuie doar să completeze un tratament clasic, ci nu să îl înlocuiască”, a spus Diana Dragomir, medic homeopat.

Ce boli tratează produsele naturiste

Produsele naturiste sunt destinate unei game largi de afecţiuni, de la acnee, amigdalita sau alcoolism, până la astm bronşic, tuberculoză, diabet, epilepsie sau chiar cancer.

“Plantele nu pot vindeca o boală precum cancerul, dar uşurează stările de rău din timpul tratamentelor tradiţionale, precum citostaticele”, a spus Popescu.

Cele mai căutate medicamente naturiste sunt cele pentru stomac şi pentru diabet, potrivit Anei Sintaci, vânzătoare la magazinul Plafar din zona Bisericii Sfântul Anton din Bucureşti. Lunar, în jur de 3000 de clienţi cumpără produse naturiste din acest loc.

“Am cumpărat un ceai de slăbit, care funcţionează că un bun digestiv. De doi ani cumpăr şi quinoa, o cereală foarte bună, pentru fiica mea, care are o intoleranţă la gluten. Echinacea nu ne lipseşte din casă, iar eu mai folosesc şi şi cremă cu lăptişor de matcă, pentru ten”, a spus Vasilica Rusu, gestionar, în vârstă de 48 de ani.

Cei mai mulţi dintre clienţii Plafar sunt bătrâni, care cumpără în general ceaiuri, a spus Simidon, care recomandă însă pastilele cu extracte din plante, pentru că sunt mai eficiente, deşi puţin mai scumpe.

Tinerii au început şi ei să fie adepţii tratamentelor naturiste, chiar dacă la început sunt sceptici. “Toată lumea spune că sunt eficiente, dar eu nu prea ştiu ce să cred. Vreau totuşi să cumpăr Echinacea cu zinc, pentru imunitate, pentru că am auzit că este bună”, a spus Nicoleta Ionescu, stewardesă, în vârstă de 25 de ani.

Preţurile din magazinele cu produse naturiste variază, în funcţie de afecţiunea cărora le sunt adresate. “Un ceai poate costă un leu, iar o cremă poate fi chiar şapte milioane. În plus, medicamentele pentru bolile grave sunt mai scumpe”, a spus Popescu.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Conan O’Brien va prezenta Premiile Oscar din 2025

Conan O’Brien va prezenta Premiile Oscar din 2025, marcând prima sa apariție în acest rol. Conan O'Brien va prezenta Premiile Oscar din 2025 Comediantul și...

Guvernatorul Băncii Centrale a Indiei avertizează asupra riscului de revenire a inflației globale ridicate

Guvernatorul Băncii Centrale a Indiei (RBI), Shaktikanta Das, a atras atenția asupra riscurilor economice persistente, în ciuda succesului politicilor monetare globale de a evita...

Comisia Europeană reduce prognoza de creștere economică a României și avertizează asupra deficitului bugetar ridicat

Comisia Europeană a redus semnificativ estimările de creștere economică pentru România în 2024, prognozând un avans de doar 1,4%, față de estimarea anterioară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă