„Un tratament eficient al diabetului implica intelegerea substratului psihoemotional al acestei afectiuni. Din acest punct de vedere, zaharul, respectiv alimentele dulci care il contin sub diferite forme sunt percepute in general ca: placere, iubire, hranire, confort, satisfactie, deliciu. Toate acestea, la nivel fizic, se concretizeaza in tesutul adipos. Pentru sinteza grasimilor de la acest nivel, aportul de glucide fiind decisiv, este necesara hiperfunctia pancreasului pentru producerea de insulina fara de care glucoza nu poate patrunde in celule, urmand a fi eliminata din corp fara a-si realiza rolul de hranire mentionat mai sus”, ne-a declarat Sergiu Alexandriu, maseur-terapeut in cadrul clinicii „Raphael Medica”.
Se deosebesc astfel doua tipuri de diabet: tipul I este diabetul zaharat in care deficitul de insulina se datoreaza distrugerii celulelor beta-pancreatice ca urmare a unui proces inflamator (viral sau autoimun). „La nivel psihoemotional, cauza aparitiei acestei forme de diabet este refuzul incrancenat al satisfactiilor si bucuriilor de zi cu zi. Lipsindu-se de ele, diabeticul de tipul I creeaza premisele unei autoagresiuni asupra propriei fiinte. Prin masaj reflexogen, stimulam activitatea cerebrala in scopul maririi capacitatii de constientizare si intelegere profunda a acestor aspecte. Prin stimularea reflexa a zonei metamerice corespondente la nivelul coloanei vertebrale determinam o crestere a functiilor digestive si endocrine de la nivelul stomacului, duodenului si pancreasului, stimuland producerea de insulina a acestuia. Astfel, dupa un tratament reflexogen adecvat, combinat cu tratamentul fitoterapeutic, precum si o dieta corespunzatoare, mentinuta cu consecventa pe toata durata tratamentului, ajungem in final la reducerea treptata a necesarului de insulina injectabila, la schimbarea radicala a modului de a trai prin aparitia starii de optimism, incredere si pofta de viata”, a mai spus Sergiu Alexandru. In cazul diabetului de tip II, pancreasul secreta insulina in cantitate suficienta sau chiar mai mare decat normal, dar aceasta nu poate actiona asupra celulelor deoarece acestea nu reactioneaza la aparitia hormonului. Potrivit specialistului, este asadar o transpunere mimetica, la nivel celular a atitudinii generale a diabeticului de tip II, si anume aceea de inertie, apatie, lene, lipsa de reactie. In mod constant, diabeticul de tip II adopta tipare comportamentale, tabieturi care ii ofera o sursa de confort si de stabilitate din care nu ar iesi nici in ruptul capului. Simultan cu aceasta, el evita evenimentele din viata care l-ar putea transforma, refuza efectiv sa participe la ele si sa le accepte semnificatia. „Aceste evenimente, de cele mai multe ori neplacute, il obliga la iesirea din confort si adoptarea unei atitudini mai energice, mai ofensive.
De aceea in tratamentul reflex al diabeticului de tip II se vor stimula in mod special zonele reflexe ale sistemului endocrin (hipofiza, epifiza, suprarenale, tiroida, pancreas, gonade) si zonele sistemului digestiv, plexul solar, ficatul, precum si zonele metamerice reflexe de la nivelul coloanei vertebrale. Tratamentul vizeaza atat o crestere a functionalitatii aparatelor si organelor prin stimulare reflexa, cat si o crestere a dinamismului, optimismului, increderii in fortele proprii necesare diabeticului pentru a se vindeca. Bineinteles, tratamentul prin reflexoterapie, masaj etc. nu este suficient pentru tratarea completa a bolii, in acest sens fiind necesara asocierea cu alte forme de tratament naturist, si anume: fitoterapia, dietoterapia, miscarea in aer liber sau practicile sportive”, a mai afirmat Sergiu Alexandru.