În urma unei cercetări extensive, realizată în cooperare cu KPMG, în care s-au analizat măsurile adoptate de alte state din Uniunea Europeană pentru încurajarea consumului de medicamente generice, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a organizat ieri Conferinţa International Health Forum.
Un forum la care au participat nu numai producători de medicamente generice, ci şi factori de decizie din România, reprezentanţi ai domeniului din Europa şi responsabili din UE.
Scopul conferinţei a fost ca prin măsurile propuse de producătorii de medicamente generice să determine sprijinul autorităţilor pentru susţinerea acestui domeniu. Dacă ar fi să ne luăm după declaraţia ministrului Sănătăţii, prezent la forum, Dragoş Damian, preşedin-tele APMGR a reuşit să-l convingă că “industria de generice din România este importantă şi poate. Este de datoria noastră să vă sprijinim pe dumneavoastră, producătorii de generice, să produceţi mult şi bine.”. Să sperăm că drumul de la declaraţie la faptă va fi scurt şi că această industrie care ne priveşte pe toţi va funcţiona bine. Cu atât mai mult cu cât argumentele aduse de producătorii de medicamente generice sună foarte bine: măsurile propuse ar conduce la scăderea cheltuielilor cu medicamente ale statului şi pacienţilor cu 100 de milioane euro anual.
Dincolo de importanţa pe care o are industria de medicamente generice pentru bugetul statului – 1,5 % din PIB vine de la această zonă –, asigură locuri de muncă, ea este extrem de importantă pentru noi, pacienţii, care vom avea astfel acces la medicamente mai ieftine.
În urma studiilor făcute, “Industria producătoare de medicamente generice poate contribui substanţial la reducerea costurilor sistemului de sănătate publică şi, implicit, la creşterea accesului la tratament al pacien-ţilor. Multe dintre statele europene cu sisteme de sănătate sustenabile au adoptat deja măsuri concrete de încurajare a consumului de medicamente generice, cu rezultate optime pentru pacienţi şi buget. Nu trebuie decât să urmăm aceste exemple de succes şi să le adaptăm realităţilor româneşti”, a subliniat Dragoş Damian, preşedintele APMGR.
Măsurile propuse în acest scop vizează prescrierea medicamentelor pe baza denumirii comune internaţionale (DCI), eliberarea obligatorie de generice la nivelul farmaciilor pentru reţetele DCI sau substituirea pentru reţetele de marcă, monitorizarea prescrierilor din punct de vedere al confirmării la ţintele de prescriere/eliberare, cu sancţiuni pentru lipsa de conformitate, accelerarea procesului de intrare pe piaţă a noilor medicamente generice, modificarea mecanismului de plată a taxei claw-back şi stimularea investiţiilor în industria producătoare.
Simulările arată că o creştere a proporţiei volumului de prescrieri de medicamente generice la 80% din totalul acestora ar duce la economii anuale de peste 30 milioane de euro pentru stat şi peste 67 milioane de euro pentru pacienţi. Desigur, toate aceste măsuri ne interesează mai puţin pe noi, cei care nu suntem factori de decizie, ci doar scoatem bani din buzunar pentru medicamente. Ceea ce ne interesează este să beneficiem de tratamente eficiente şi firesc, cât mai ieftine. Or, medicamente generice asta înseamnă. Şi pentru a înţelege mai bine despre ce este vorba, medicamentul generic este similar cu un produs farmaceutic deja autorizat (denumit medicament de referinţă), adică are aceeaşi substanţă activă. Sunt la fel de eficiente precum cele inovative, sunt utilizate în aceeaşi doză pentru a trata aceeaşi afecţiune şi – aşa spun specialiştii! – prezintă aceeaşi eficienţă şi siguranţă. Sunt mai ieftine deoarece producerea lor nu mai implică procese de cercetare laborioase, ci se bazează pe cercetările ştiinţifice şi studiile clinice efectuate de companiile producătoare de medicamente inovative.