Copii care au sub un an nu ar trebui hrăniţi cu lapte de vacă pentru că acesta este prea sărat pentru ei. Acesta este concluzia la care au ajuns specialiştii în nutriţie de la Universitatea Bristol, după ce au constatat că nu mai puţin de şapte din zece bebeluşi au diete cu prea multă sare, potrivit ediţiei online a cotidianului britanic The Telegraph.
Laptele de vacă este aproape de patru ori mai sărat decât laptele matern, spun cercetătorii Dr. Pauline Emmett şi Vicky Cribb, al căror studiu arată nivelul ridicat de sare din alimentaţia celor mai mulţi bebeluşi. Studiul a fost efectuat asupra unui eşantion de 1.200 de bebeluşi de opt luni, născuţi în 1991 sau 1992.
Un bebeluş care consumă 700ml de lapte de vacă în fiecare zi are un aport de sare dublu faţă de cantitatea maximă de sare recomandată pentru un copil de până la un an. Cercetătorii au descoperit că pentru unul din opt bebeluşi, laptele de vacă este alimentul de bază, ca înlocuitor al laptelui matern sau al laptelui praf.
Specialiştii recomandă ca laptele de vacă să nu fie folosit ca aliment de bază în hrana copiilor mai mici de un an. După o dietă prea sărată în primul an de viaţă, copiii s-ar putea obişnui cu acest gust şi ar continua să consume alimente prea sărate de-a lungul întregii vieţi, fapt ce poate duce la numeroase probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea, bolile de inimă şi afectarea rinichilor.