Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat, marţi, în Comisia de sănătate a Camerei, că a păstrat la minister toată echipa de consilieri a fostului ministru şi a arătat că a auzit că unul dintre ei a avut legături cu DRG Audit, dar acesta l-a asigurat că nu mai are relaţii cu această firmă, scrie Mediafax.
Preşedintele Comisiei de sănătate, Rodica Nassar (PSD), l-a întrebat pe Ladislau Ritli de legătura între Ministrul Sănătăţii şi firma DRG Audit din Târgu Mureş, care se ocupă cu implementarea soft-ului de codificare informatizată a diagnosticelor pentru pacienţi.
Ministrul Sănătăţii a spus că a auzit de existenţa acestei firme şi de faptul că un consilier ar avea legături cu această firmă, dar că acesta a negat că mai are relaţii cu respectiva societate.
„Am păstrat toată echipa de consilieri şi nu am avut niciun motiv să nu fac acest lucru. Colegul susţine că nu mai are nicio legătură”, a spus Ritli.
Presa a relatat că firma DRG Audit, al cărei fondator este consilierul de la MS Vass Levente, se ocupă de codificarea informatizată a diagnosticelor pacienţilor.
Concret, datele medicale ale pacienţilor din spitale sunt codificate şi transmise lunar Ministerului Sănătăţii, la Şcoala Naţională de Sănătate Publică. Aceste date codificate folosesc la decontarea serviciilor medicale şi stabilirea complexităţii cazurilor tratate, care are o legătură şi cu performanţa unităţii spitaliceşti.
Spitalele codifică pentru fiecare pacient externat diagnosticele principale şi cele secundare, precum şi toate procedurile efectuate, astfel încât să vadă ce ICM (gradul de complexitate a cazurilor tratate în unitatea medicală) au realizat. Fiecare diagnostic primeşte un cod din sistemul DRG (Diagnostic Relative Group), căruia îi corespunde o valoare.
În octombrie 2008, DRG Audit Târgu Mureş a câştigat prin licitaţie deschisă două contracte cu Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti. Primul contract, din 2 octombrie 2008, are o valoare de 961.200 de lei, iar al doilea, din 21 octombrie 2008, o valoare de 250.000 de lei, ambele fiind încheiate pentru „audit extern în probleme de codificare şi DRG”, potrivit relatărilor presei.
După demisia lui Cseke Attila, numele lui Vass Levente, consilierul acestuia, a fost vehiculat pentru preluarea postului. Vass Levente declara în august că i s-a propus postul de ministru al Sănătăţii, dar că pentru el este mai important Târgu Mureş, în condiţiile în care este unul dintre posibilii candidaţi la Primărie din partea UDMR.
În ultima declaraţie de avere, completată în 15 iunie 2011, Vass Levente a trecut, la categoria venituri din alte surse, suma de 461.210 lei, pe care spune că a obţinut-o de la DRG Audit SA, din dividente şi ultimele dividente repartizate la vânzarea acţiunilor la începutul anului 2010, aferente anilor 2008 şi 2009. De asemenea, la aceeaşi categorie, consilierul ministrului a trecut şi suma de 21.215 lei, obţinută de la DRG Soft SRL din ultimele dividente repartizate la vânzarea acţiunilor la începutul anului 2010, aferente anilor 2008 şi 2009.
În declaraţia de interese, Vass Levente a notat că deţine 20 la sută părţi sociale la SC Jetwing Travel SRL Târgu Mureş.