Analizele de laborator nu permit să se afirme că legumele sunt la originea infecţiei cu bacteria E.coli enterohemoragică, a anunţat vineri un laborator european de referinţă, al cărui sediu se află la Roma, de pe lângă Institutul superior al sănătăţii (ISS), relatează AFP, citat de Mediafax.
„Îngrijorarea faţă de consumarea de legume este nejustificată (…) deoarece analizele de laborator nu au permis să se susţină ipoteza potrivit căreia legumele contaminate sunt la originea infecţiei”, afirmă un comunicat al Laboratorului european de referinţă pentru Escherichia coli (EHEC).
„Analizele realizate pe eşantioane de castraveţi suspecţi (…) au clarificat definitiv că aceştia nu erau contaminaţi” cu bacteria E.coli, potrivit aceleiaşi surse.
„Normele de igienă obişnuite privind siguranţa alimentară sunt suficiente pentru a evita infecţiile”, adaugă laboratorul.
Bacteria EHEC a provocat deja moartea a 19 persoane în Europa şi a generat tensiuni comerciale în interiorul şi în afara UE, dar propagarea sa părea stabilizată vineri, potrivit medicilor germani.