Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces, internare in spital si handicap fizic la nivelul populatiei adulte si varstnice din Europa. In Romania se fac eforturi pentru implementarea unor programe de preventie, dar si pentru dezvoltarea celor mai moderne tehnici de diagnostic.
Bolile cardiovasculare reprezinta cauza a 42% din decesele inregistrate in randul populatiei masculine si, respectiv, 55% din decesele din randul femeilor din Uniunea Europeana. "In cadrul acestor afectiuni, boala coronariana se situeaza pe locul 1 ca numar de decese de cauza cardiovasculara, fiind urmata de accidentul vascular cerebral. Tendinta descrescatoare a mortalitatii din ultimii ani in anumite tari din Europa Centrala este datorata schimbarilor stilului de viata, in principal in ceea ce priveste alimentatia si fumatul, masuri similare cu cele aplicate cu ani in urma in regiunile vestice ale Europei", a declarat prof. dr. Carmen Ginghina, seful Clinicii de Cardiologie de la Institutul Clinic de Cardiologie "C.C. Iliescu". In Romania exista un mare efort pentru implementarea unor programe de prevalenta cardiovasculara si un efort comun pentru evaluarea si tratamentul corect ale acestora, utilizand metode moderne non-imagistice si imagistice.
Prof. dr. Carmen Ginghina declarat ca "anii 1900- 2000 au reprezentat o perioada de progres continuu pentru modalitatile imagistice de explorare in cardiologie. "Se vorbeste despre trei etape ale acestei revolutii: initial radiologia, apoi medicina nucleara, cateterismul cardiac si ecocardiografia iar in a treia etapa (care acopera si primul deceniu al secolului XXI) ecocardiografia avansata, rezonanta magnetica si tomografia computerizata. Totusi, unele aspecte ale explorarii imagistice nu s-au schimbat in profunzimea lor. Astfel, ele exploreaza acelasi organ "greu de prins" imagistic – inima (un organ care se comporta ca o tinta in miscare, caruia este necesar sa-i analizezi zone limitate, mici si multipli parametri care ii caracterizeaza functia); abordul principial nu este schimbat; tehnicile, desi sofisticate, pastreaza limite legate de puterea de rezolutie, iradiere, invazivitate.
Ceea ce este cu adevarat schimbat este gradul utilizarii serviciilor de imagistica comparativ cu alte servicii medicale: ele sunt pe primul loc – inaintea tuturor celorlalte teste diagnostice. Cu alte cuvinte, modalitatile imagistice de evaluare sunt in topul solicitarii si utilizarii in cardiologie – ca si in alte specialitati medicale.