13.1 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăGDPRInainte de a incepe o cura de slabire consultati medicul nutritionist!

Inainte de a incepe o cura de slabire consultati medicul nutritionist!

Chiar daca este vremea Sarbatorilor si nu prea ne putem abtine de la masa imbelsugata, nu trebuie sa uitam ca excesul alimentar poate fi foarte daunator. Si nu doar din punct de vedere estetic – s-a dus vremea formelor rubensiene, ci mai ales al sanatatii, deci atentie la ce si cat mancam. Obezitatea face parte din categoria bolilor de nutritie si consta in sporirea anormala a greutatii corporale. Depasirea cu 10-15% a greutatii ideale, care se exprima prin numarul de kg raportate la numarul de centimetri care depasesc 1 m se considera obezitate. Aceasta boala afecteaza o destul de mare parte a populatiei, in unele tari occidentale, precum Statele Unite ale Americii, facand adevarate ravagii. Din pacate, insa, ultimele date statistice arata ca destui romani au inceput sa aiba probleme serioase cu greutatea, cauzate de o alimentatie nesanatoasa, lipsa miscarii, vizitele prea dese la fast-food-uri etc.
In consecinta, atunci cand mancam este bine sa calculam si numarul de calorii. Unii specialisti considera ca organismului ii sunt necesare o calorie pe kilocorp si pe ora, ceea ce inseamna ca, de exemplu, unei persoane de 60 de kg, care are o activitate moderata, ii trebuie zilnic 1440 de calorii (60 x 24). Altii, dimpotriva, apreciaza ca necesarul de calorii ar fi intre 30 si 60 de calorii/kilocorp/zi, in functie de profesie si activitatile desfasurate de adultul respectiv.
Obezitatea se datoreaza mai multor factori, fie unui exces alimentar, fie unor boli, in special ale glandelor endocrine Ð hipofiza, tiroida, suprarenale sau glande genitale. Pe langa aspectul inestetic, obezitatea afecteaza si alte organe, functiile inimii fiind in cea mai mare suferinta. Acumularea de grasime reprezinta un risc marit pentru perspectiva unor boli grave ca ateroscleroza, infarctul de miocard, diabetul, artroza, varice etc. Din aceasta cauza, media de viata a persoanelor obeze este cu zece ani mai mica decat a celorlalte persoane care nu au probleme cu kilogramele.
Daca suferiti de aceasta afectiune doar din cauza excesului alimentar si chiar vreti sa slabiti, trebuie sa stita ca va sunt necesare doar trei actiuni Ð mancare mai putina, miscare mai multa si foarte multa vointa.
In lucrarea „Bioterapie”, dr. Virgil T. Geiculescu indica persoanelor obeze mai multe feluri de tratamente, incepand cu regimul dietetic si continuand cu ceaiuri, electroterapie, tratament balneoclimateric.

Profilactic, combaterea abuzului alimentar si sedentarismului

Cura de slabire se bazeaza pe crearea unui bilant energetic negativ, adica reducerea aportului caloric alimentar in paralel cu cresterea cheltuielilor energetice, ceea ce inseamna mai multa miscare si activitati sportive.
Odata ce ati decis sa slabiti, dieta hipocalorica se va realiza prin urmatoarele cai: ¥ restrangerea glucidelor, mai ales a zaharului si dulciurilor (la inceput va va fi mai greu sa beti cafeaua neindulcita, dar in scurt timp va veti obisnui) ¥ reducerea considerabila a grasimilor, fiind permisa doar o cantitate de 50 de grame si aceasta constand mai ales din uleiuri vegetale ¥ excluderea totala a bauturilor indulcite (mult mai sanatoase si bune sunt sucurile pe care le puteti prepara in casa din citrice proaspete) si a celor alcoolice. Dieta zilnica trebuie sa contina, in general, 90-100 grame de proteine (carne slaba, branza proaspata de vaci, lapte cremat), 50 de grame de grasimi sub forma de uleiuri vegetale si 150 de grame de glucide. Cum cura de slabire inseamna categoric sacrificii, va trebui sa controlati strict cantitatile de alimente consumate si sa va orientati doar spre alimentele permise.

Alimente permise

In cura de slabire sunt permise urmatoarele alimente: ¥ sucuri de fructe neindulcite, cum sunt cele din mere, portocale, grapefruit ¥ sucuri de legume neindulcite (tomate, telina, cartofi) ¥ apa plata sau minerala ¥ paine, preferabil neagra, in cantitati limitate (maximum 100 de grame pe zi) ¥ carne slaba de vaca, vitel, pui sau gaina, porc, iepure, curca ¥ ficat de bovine ¥ peste slab (salau, stiuca, lin, biban, crap slab) ¥ oua ¥ iaurt, lapte de vaca integral, lapte de vaca normalizat, lapte batut de vaca, sana, branza dietetica de vaca ¥ grasimi vegetale in cantitate redusa ¥ legume – ardei gras, cartofi, castraveti, ceapa, ciuperci, conopida, dovlecei, fasole verde, morcovi, patrunjel radacina, rosii, vinete, ridichi, salata verde (fara nici o restrictie), sfecla rosie, spanac, urzici, telina radacina, usturoi, varza ¥ deserturi de gelatina ¥ compoturi neindulcite sau indulcite cu zaharina ¥ fructe – banane (dar cu restrictie, deci mai mult de pofta), caise, capsuni, cirese, grapefruit, gutui, lamai, mandarine, mere, pepene verde si galben, portocale, zmeura, visine ¥ sare, dar nu mai mult de 5 grame pe zi.

Alimente interzise

Evident, lista alimentelor interzise in cura de slabire este foarte lunga si le include pe cele care ne plac cel mai mult, anume: zahar, miere de albine, biscuiti, caramele, ciocolata, gem de caise, dulceturi, bauturi indulcite cu zahar, alcool, nuci, alune, arahide, fructe prea dulci, carnuri grase, parizer, cremwursti, salamuri, carnati si toate tipurile de mezeluri, budinci, sufleuri, branzeturi grase si sarate, cascaval, branza topita, peste gras si sarat, peste afumat, frisca, smantana, slanina, supe grase de carne sau supe de fainoase, prajituri, aluaturi cu unt, creme, condimente si sare peste cantitatea permisa, sosuri cu rantas, sosuri grase.

Alimente permise in cantitati foarte mici

Pe langa cele interzise, alte alimente este bine sa fie consumate in cantitati foarte mici in cura de slabire. Este vorba de fasole boabe, mazare boabe, paine alba, paine intermediara, paine neagra, paine graham, cornuri si chifle simple, malai, orez decorticat, paste fainoase.

Slabirea brusca pune in pericol sanatatea

Asa cum kilogramele acumulate nu au aparut peste noapte, nici slabirea nu trebuie sa se faca brusc, ci in timp, pentru a permite organismului sa se readapteze si metabolismului sa se regleze. Infometarea nu este o solutie, intrucat dupa ce revenim la vechile obiceiuri de cele mai multe ori punem la loc kilogramele pierdute, plus alte cateva. In concluzie, inainte de a porni o cura de slabire este obligatoriu sa mergeti la un specialist nutritionist, care dupa ce va va consulta va va stabili un program pe care apoi trebuie sa-l urmati cu sfintenie daca vreti sa aveti rezultate si sa va urcati fara teama pe cantar, care trebuie urmat. In general, specialistii recomanda ca in cura de slabire un adult care are o activitate care nu implica un efort fizic ridicat, de exemplu munca de birou, sa nu consume mai mult de 1000-1200 de calorii pe zi. Foarte important in cura de slabire este ca intreaga mancare zilnica sa fie repartizata pe mese, iar programul sa fie tinut strict, deci sa nu ne infometam toata ziua si sa recuperam cele 1000-1200 de calorii permise zilnic doar seara, inainte de a ne culca. Nu doar pentru ca nu este indicat, ci si pentru ca in timpul noptii, cand dormim, metabolismul isi incetineste activitatea. Pe langa repartizarea hranei pe mese, in cura de slabire alimentatia trebuie sa fie echilibrata, adica sa contina proteine, glucide, vitamine si saruri minerale. De asemenea, apa, cel putin doi litri pe zi, va fi bauta intre mese, in nici un caz in timpul meselor. De altfel, in timpul curei de slabire nu trebuie sa se renunte sau sa se micsoreze cantitatea de apa intrucat nu contine calorii si permite rinichilor sa elibereze toxinele din organism. Daca urmati toate aceste sfaturi si mai faceti si miscare, atunci rezultatele se vor vedea de la o luna la alta si satisfactia de a imbraca haine ale caror marimi sunt tot mai mici va compensa sacrificiile indurate in timpul curei de slabire


Ceaiuri indicate

In cura de slabire sunt indicate anumite ceaiuri, anume: ¥ Rhamnus frangula (crusin) – cate un varf de cutit de pulbere in fiecare dimineata ¥ Ononis spinosa (osul iepurelui) – la un litru de apa rece se pun patru linguri rase; dupa 30 de minute de fierbere, ceaiul rezultat se bea in cursul unei zile in doze fractionate ¥ Taraxacum officinale (papadia) – cate 2-3 ceaiuri pe zi, dupa mesele principale; infuzia se face din 2-3 lingurite de papadie la 250 ml de apa clocotita; primavara, frunzele tinere si crude de papadie se vor putea consuma si sub forma de salata ¥ Ulmus foliacea Gibb (frunze de ulm) – cateva frunze verzi de ulm, mancate ca orice alt aliment, potolesc senzatia de foame ¥ Sambucus nigra (soc) – cate 2-3 cani de ceai de soc pe zi; infuzia se prepara din 1-2 lingurite de soc la 200 ml apa clocotita.

Cele mai citite

Vremea de Crăciun. Ce spun meteorologii

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea de Crăciun va fi caracterizată de variații termice semnificative, cu o încălzire temporară în prima parte a...

Un subofițer al SPP s-a sinucis cu arma din dotare înainte de a-și termina tura

Un subofiţer al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) s-a sinucis, luni, cu arma din dotare, înainte de a ieşi din tură. El avea...

Lacrimi și aplauze pentru Mircea Diaconu. Va fi înmormântat cu onoruri militare

Mircea Diaconu a murit cu doar câteva zile, înainte de a împlini 75 de ani Sute de oameni au venit la Teatrul Nottara din București,...
Ultima oră
Pe aceeași temă